Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Грузії скасували військовий стан. І думають про поновлення віз росіянам

Середа, 3 вересня 2008, 16:15

Парламент Грузії в середу на надзвичайному засіданні скасував чинний з 9 серпня на всій території країни військовий стан і загальну мобілізацію.

Разом із тим парламент увів надзвичайний стан у тих регіонах, у яких знаходяться російські миротворці, повідомляє "Інтерфакс".

Військовий стан, оголошений президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі і затверджений парламентом, мав бути скасований 8 вересня.

"Скасування військового стану ніяк не означає відмови від деокупації території всієї країни, у першу чергу територій Абхазії і Цхінвальського регіону", - заявив на засіданні глава парламенту Давид Бакрадзе.

За його словами, скасування військового стану головним чином пов'язане з тим, що воєнних дій уже не відбувається, а також зі "збереженням економічної стабільності Грузії".

"Продовження дії військового стану для багатьох інвесторів, перевізників, страхових компаній стає підставою для припинення своєї діяльності, а це надто великий ризик для економіки Грузії", - сказав Бакрадзе.

Разом із тим, Грузія підтримала ідею проведення міжнародного розслідування подій у Південній Осетії.

Про це в інтерв'ю радіостанції "Эхо Москвы" заявив заступник голови грузинського МЗС Григол Вашадзе.

"Ми готові надати всі документи, але ми переконані, що ця пропозиція буде заблокована Росією", - сказав дипломат.

Вашадзе також повідомив, що Тбілісі розглядає питання про повернення до колишнього порядку видачі віз російським громадянам. За його словами, росіяни за 30 доларів можуть отримати візу на будь-якому контрольно-пропускному пункті на кордоні з Грузією.

У той же час, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що відповідь Росії на рішення Грузії розірвати дипвідносини буде ґрунтуватися на принципі взаємності.

"Наші дії будуть ґрунтуватися на загальноприйнятій практиці, ім'я цієї практики - взаємність, тут іншого і бути не може", - заявив він на прес-конференції в Москві в середу.

Відповідаючи на запитання про можливість прийняття на себе консульством Швейцарії консульських функцій Росії, Лавров повідомив, що це питання поки не обговорювалося.

"Що стосується тих послуг, які та чи інша країна можуть надати за відсутності дипломатичних відносин, ми ще до цього питання не підступали і воно зараз не має якогось важливого значення", - сказав Лавров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування