Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Регіони" вибудували схему розподілу влади з Тимошенко?

Четвер, 4 вересня 2008, 11:18

Існує декілька варіантів розвитку ситуації і нової конфігурації політичних сил у парламенті, пише газета "Сегодня".

Частина представників Партії Регіонів стверджує, що Юлія Тимошенко і Віктор Янукович (з його боку переговори вели Андрій Клюєв і Володимир Сівкович) досягли домовленості на стратегічну перспективу (на президентські вибори) і найближчу (на період до президентських виборів).

"Стратегія така: Янукович – президент, Тимошенко – прем'єр", - заявило газеті джерело в керівництві ПР.

"Президентські вибори відбудуться в строк – наприкінці 2009 року. Юля (Тимошенко) бере участь у першому турі виборів, але в другому знімає свою кандидатуру. Після чого в ньому змагаються Ющенко і Янукович. Перемагає, звісно ж, останній", - додав він.

"Чому Тимошенко відмовляється від виборів? Просто змінять Конституцію, для чого зараз буде створена тимчасова конституційна комісія. У підсумку прем'єр стане повновладним господарем у виконавчій владі, за президентом залишиться зовнішня політика і командування армією", - пояснило джерело в керівництві ПР.

Що стосується найближчої перспективи, то, за його словами, протягом вересня буде створена тимчасова "стабілізаційна" коаліція БЮТ і ПР.

"Просто буде оголошено, що для того, щоб зняти загрозу нових перевиборів, яких народ не хоче, і внести стабільність у політичне життя України, БЮТ і ПР йдуть на змушену коаліцію", - сказало джерело.

"Після створення коаліції, регіонали отримують 50% +1 місце в уряді Тимошенко, а Андрій Клюєв стає першим віце-прем'єром. Під час цього коаліційного процесу Арсеній Яценюк буде знятий з посади спікера, Олександр Лавринович стане виконувати обов'язки голови ВР. А після утворення коаліції Віктор Янукович стає спікером. Такий план", - повідав він.

Правда, у БЮТ виданню сказали, що добре подумають, перш ніж входити в коаліцію з "регіоналами": "Розумієте, ми не хочемо, щоб з нами відбулося те, що відбулося з Морозом. Ми не хочемо, щоб західноукраїнський електорат звинуватив нас у зрадництві".

У той же час, представник бізнес-крила ПР заявив: "50% на те, що будуть нові вибори, інше на те, що буде створена нова коаліція. Вона можлива, як з БЮТ, так і з НУНС. Що стосується останніх, то там може набратися люде 40, які можуть погодиться на коаліцію з нами. Правда, Ющенко контролює там одних нациків, а не прагматично і широко мислячих людей. Сам президент – економічний ліберал, що нам підходить але, на жаль націоналіст, а Тимошенко – не націоналістка, але вона не ліберал, а це погано".

ПР і БЮТ можуть домовиться у випадку проведення дострокових виборів перейти до двопартійної системи. "Ми просто піднімемо прохідний бар'єр до 7% і більше ніхто в Раду не потрапить", - цитує видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування