Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин лякає розколом, доведеним до абсурду

Понеділок, 8 вересня 2008, 11:00

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин вважає, що дострокові парламентські вибори не вигідні жодній з політичних сил, тому вони займаються пошуком нового формату коаліції.

Про це Литвин сказав в інтерв'ю "Делу", зазначивши, що сьогодні дострокові вибори "як ніколи стають реальністю".

"Однак чим ймовірнішими стають вибори, тим менше бажання в політиків спокушати свою долю. З одного боку, зараз відбувається процес залякування і ухвалення рішень, які більше нагадують помсту. Але при цьому всі сторони конфлікту підтримують діалог із президентом, оскільки саме він, згідно з Конституцією, повинен формально "освятити" кандидатуру нового прем'єр-міністра. І з урахуванням цього фактору всі сторони конфлікту зайняті інтенсивним пошуком прийнятної конфігурації нової коаліції", - сказав він.

Водночас, на думку Литвина, "основна мета затіяного в Раді — переформатування владних повноважень, а також створення двопартійної системи штучним шляхом".

"Україну хочуть змусити жити за законами двох політичних сил", - сказав він, додавши, що ініціаторами цього виступають Блок Тимошенко і Партія регіонів.

"Якщо вони це рішення ухвалять, то логічно зробити і наступний крок, поки ще тримаються їхні рейтинги, — відштовхнутися одне від одного. Хто далі стрибне і захопить більшу територію, той одержить усе. Хто опиниться на другому місці — буде задовольнятися тим, що лишилося. Це лінійна орієнтація, курс на поділ країни. І я не виключаю, що надалі частину буде проголошено цілим. Таким чином, розкол, що сьогодні існує в Україні, буде доведений до абсурду", - сказав Литвин.

На його думку, ту частину території, на якій буде домінувати певна політична сила, "оголосять цілим".

"Є закон: якщо ти не можеш одержати владу повністю, то спробуй одержувати її частинами. Якщо не виходить частинами, то щоб сконцентрувати контрольний пакет, частину оголоси цілим. Не виключаю, що вони і далі цей процес будуть намагатися закріпити", - зазначив Литвин.

Він також вважає, що між Партією регіонів і БЮТ "більше спільного", ніж між БЮТ і "НУ — НС". "Вони однаково дивляться на економіку, країну, у них ті самі зовнішньополітичні орієнтири. Риторика у певний момент відрізнялася, але ви розумієте, що риторика призначена для того, щоб сховати щирі наміри", - сказав Литвин.

На питання, чи торкнулась, на його думку ,"рука Кремля" до розвалу коаліції, він відповів:

"За такого підходу завтра можна буде звинуватити Москву, що якийсь двірник не прибрав територію, закріплену за ним. Упевнений, що це абсурд. Росії нема більше чим займатися, крім як розвалом коаліції в Україні. Коаліцію розвалила сама коаліція".

Литвин також сказав, що не веде переговорів з жодною з політичних сил про створення коаліції.

"Я уже вийшов з того віку, щоб демонструвати грайливість. Я ще раз кажу, з нами жодних діалогів не ведуть, а ми, у свою чергу, нікому в друзі не напрошуємося. Якщо щось зміниться, я про це скажу, мені приховувати нема чого", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування