Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович пропонує скоротити недоторканність Ющенка

Вівторок, 7 жовтня 2008, 10:55

Депутати від Партії регіонів пропонують законно закріпити норму, відповідно до якої для притягнення глави держави до відповідальності необхідне рішення суду і парламенту.

Відповідний законопроект, поданий на розгляд у ВР першим віце-спікером Олександром Лавриновичем і лідером фракції Партії регіонів Віктором Януковичем, повідомляє Комерсант-Україна.

Проектом закону, зокрема, пропонується виключити слова "президент користується правом недоторканності на час виконання повноважень" і "за зазіхання на честь і гідність президента винні особи притягуються до відповідальності на основі закону".

Замість цього ввести в основний закон норму "президент не може бути без згоди Ради затриманий або арештований до вступу в силу обвинувального вироку суду щодо нього".

Також планується скасувати норму, відповідно до якої у випадку імпічменту президент позбавляється цього звання. Депутати пропонують додати пункт щодо того, що повноваження президента припиняються достроково у випадку вступу в силу обвинувального вироку суду щодо нього.

"У цьому законопроекті не скасовується недоторканність президента, вона істотно скорочується", – пояснив Лавринович.

Відповідно до процедури внесення змін до Конституції, депутати мають 226 голосами підтримати направлення проекту закону до Конституційного судк.

У випадку позитивного рішення КС депутати мають затвердити документ конституційною більшістю в 300 голосів.

Однак депутати інших фракцій поки не готові підтримати ініціативу ПР. "Президент – гарант Конституції, суверенітету, прав і свобод громадян. Обмеження його імунітету може викликати обмеження прав і свобод громадян", – заявив депутат від БЮТ Віктор Швець.

Прогнозовано проти обмеження прав глави держави виступили і у фракції "Наша Україн-Народна самооборона" (НУНС).

Крім президентської недоторканності "регіонали" пропонують скасувати юридичний імунітет депутатів ВР.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування