Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія покриє за рахунок України зниження ціни для ЄС?

Понеділок, 3 листопада 2008, 08:21

Вартість російського газу для України в 2009 році може скласти $230-250 за тисячу кубометрів – на 22-28% вище чинної.

За рахунок підвищення цін для України російський "Газпром" збирається компенсувати вигоду, втрачену на постачаннях у Європу, пише "Комерсант-Україна".

Газета зазначає, що в п'ятницю "Газпром" вперше офіційно оголосив про зниження цін для країн Євросоюзу.

У п'ятницю ж голова ради Нацбанку України Петро Порошенко заявив, що ціна на імпортний газ для країни у 2009 році може скласти $230-250 за тис. куб. м.

Порошенко пояснив, що виходить з домовленостей з російською стороною про те, що "буде зроблена знижка на поетапний перехід до ринкової ціни газу". За його словами, газ "точно не буде коштувати $179,5, як цього року, але не підніметься і до $400".

Останні події

Як відомо, у проекті держбюджету України на 2009 рік ціна природного газу офіційно не зазначена. Але, за словами першого заступника глави секретаріату президента Олександра Шлапака, "виходячи з макроекономічних показників бюджету, ціна газу закладена урядом на рівні $250-260 за тисячу кубометрів".

Офіційно в "Газпромі" не коментують ціни на газ для України. Улітку голова "Газпрому" Олексій Міллер після чергових переговорів, які не увінчалися погашенням боргу за газ, заявив, що комерційна ціна газу для України – $400 за тис. куб. м.

Після цього сторони підготували проект міжурядової угоди і середньострокового договору про постачання газу, який передбачає відмову від посередника "РосУкрЕнерго" і перехід "Газпрому" на прямі контакти з НАК "Нафтогаз України".

Очікувалося, що обидва документи будуть підписані в ході візиту в Москву прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, але підписано було тільки міжурядовий меморандум, а підписання угоди перенесли на листопад.

Як пояснили відразу два менеджери "Газпрому", перш ніж перейти на прямі постачання, "Нафтогаз" повинен погасити близько $2 млрд. поточної заборгованості перед РУЕ.

Джерело видання в "Газпромі" вважає, що в листопаді угода має бути підписана, якщо цьому не будуть перешкоджати політичні обставини.

На думку аналітика "Трійки Діалог" Валерія Нестерова, підвищення вартості газу для України має компенсувати "Газпрому" частину втраченої вигоди від зниження цін для Євросоюзу.

У п'ятницю заступник гендиректора "Газпром експорту" Сергій Челпанов повідомив про заплановане зниження цін для ЄС у I кварталі 2009 року до $350-400 за тис. куб. м (зараз $460-520).

Експерти вважають, що в зв'язку зі зростанням вартості газу в 2009 році Україну чекає різке зниження темпів економічного зростання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування