Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нове партнерство з ЄС не принесе Україні "прориву"?

Понеділок, 1 грудня 2008, 11:51

3 грудня Європейська комісія представить проект "Східного партнерства" (СП) – нового формату співпраці Євросоюзу з Україною, Молдавією, Грузією, Азербайджаном, Вірменією і, можливо, Білорусією.

Представники Євросоюзу поки відмовляються офіційно коментувати деталі цього партнерства, запропонованого Польщею та Швецією.

Однак у неофіційних бесідах із газетою "Комерсант-Україна" джерела стверджують, що проект не передбачає "прориву" у питанні євроінтеграції України.

"У нас є побоювання, що український МЗС сприйме ідею "Східного партнерства" не дуже позитивно", - заявив один зі співробітників Єврокомісії, який побажав залишитися неназваним.

"Україна чинила тиск на наших переговірників, вимагаючи означити хоча б довгострокову перспективу членства в Євросоюзі. Але тут позицію ЄС змінити не вдасться. Цієї перспективи в документі не буде", - стверджує він.

Згідно з розробленим комюніке Єврокомісії, СП буде неформальним об'єднанням без постійно чинних керівних органів. Двічі на рік буде проводитися саміт СП.

Передбачається активізація співпраці ЄС і країн-учасниць СП у низці напрямків: лібералізація візового режиму з можливістю скасування віз у довгостроковій перспективі; приєднання членів СП до Угоди про енергетичну співдружність; підписання Угоди про асоціацію без гарантії європейської перспективи; створення зон вільної торгівлі між ЄС і країнами-учасницями СП.

Утім, Україна уже веде з ЄС переговори з цих питань, і участь у СП не є необхідною умовою для їх завершення, зазначає газета.

Проект СП пропонує також створення зони вільної торгівлі між країнами-учасницями, якщо уряди всіх 6 держав схвалять таку ідею. Крім того, передбачається приведення законодавства країн-учасниць у відповідність із нормативною базою ЄС. Цей проект частково може бути профінансований за рахунок ЄС.

"Україна є локомотивом "Східного партнерства". Ми передбачаємо, що інші країни будуть прагнути досягти такого ж прогресу", - каже один зі співрозмовників газети. – "Але не потрібно боятися, що участь у СП загальмує євроінтеграцію України. Програма передбачає різнорівневу інтеграцію, тож Київ також зможе рухатися вперед".

Усупереч побоюванням єврочиновників, українські дипломати позитивно оцінюють перспективи СП. Як стверджує керівник місії України при європейських структурах Андрій Веселовський, країна виграє за рахунок лідерства у цьому об'єднанні.

Представники ЄК визнають, що в рамках СП двосторонні переговори з Україною будуть домінувати в порівнянні з багатосторонніми.

Керівник делегації ЄС на переговорах про створення ЗВТ Україна-ЄС Єва Синовець вважає, що "Україні варто якомога активніше розвивати взаємини з ЄС, у питанні створення зони вільної торгівлі цей формат найбільш ефективний".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: