Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко "піде, щоб повернутися", але вже на місце Ющенко?

Середа, 3 грудня 2008, 18:08

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що крайнім терміном можливого проведення позачергових парламентських виборів є кінець березня наступного року.

"Указ по новій даті виборів, якщо на цьому тижні спікером оберуть Івана Плюща, може з'явитися десь 20 грудня, щоб вийти на кінець лютого... Можливо, що указ може з'явитися після 15 січня, тоді виходимо на остаточну останню дату - це кінець березня", - сказав Карасьов в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Політолог зазначив, що ситуація, зв'язана з проведенням позачергових парламентських виборів, може змінитися, як і мотиви основних гравців у відношенні їхнього проведення.

Карасьов допускає, що у випадку обрання спікером Плюща, може відкритися можливість для формування так званого технічного Кабміну.

Експерт не виключає, що Юлія Тимошенко в такій ситуації сама заявить про свою відставку.

За його словами, це буде "самовідставка, але самовідставка не для того, щоб йти в опозицію, а для того, щоб ініціювати дострокові парламентські вибори і йти на них, а потім, на хвилі нового електорального успіху, йти на президентські вибори".

Карасьов вважає, що президента Віктора Ющенко влаштовує варіант, коли Плющ - спікер, а парламент працює "в режимі ситуативної більшості".

Політолог також розповів про дві моделі виходу з парламентської, політичної кризи - революційну ("все і відразу") і еволюційну ("step by step").

За його словами, перша модель, прихильником якої є Тимошенко, має на меті нову коаліцію, нового спікера, зміни в Кабінеті міністрів.

При такому варіанті прем'єром залишається Тимошенко, коаліція складається з БЮТ і Партії регіонів, представник "регіоналів" стає спікером.

В той же час, Карасьов вважає, що президент є прихильником багатоетапної еволюційної моделі виходу з парламентської кризи. Перший раунд такого варіанта - обрання Плюща спікером.

"Потім дивимося: чи може парламент працювати чи ні, приймає закони чи ні, чи є ситуативна більшість чи ні", - зазначив Карасьов.

В залежності від відповідей на ці питання, буде розроблятися подальша стратегія.

За словами політолога, другий раунд "президентської" моделі виходу з кризи - це рішення питання, що робити з Кабміном, оскільки обрання спікера і ситуативна більшість не вирішує урядову або коаліційно-урядову кризу.

Третій раунд, якщо не виходить вирішити питання з урядом, припускає його заміну і створення "команди технократів-економістів", і тільки після цього етапу виникає питання, чи проводити дострокові парламентські вибори.

"Все буде визначатися по ходу гри", - відзначив Карасьов.

На думку політолога, Україні вигідна еволюційна модель.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування