Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія вважає нелегітимною "транзитну" заборону українського суду

Понеділок, 5 січня 2009, 20:26

Рішення Київського суду про заборону транзиту російського газу через територію України нелегітимне, заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

"Рішення Господарського суду Києва абсолютно нелегітимне, оскільки наші взаємини за контрактом на транзит знаходяться під шведським правом і тільки там, у Стокгольмському арбітражі, можуть вирішуватися всі суперечливі питання", - заявив Купріянов журналістам у понеділок.

Він також зазначив, що оскільки Україна ратифікувала Енергетичну хартію, "країни, які вважають себе потерпілими від дій України, повинні ініціювати відповідне звернення до суду в рамках інституту Енергетичної хартії", передає "Інтерфакс".

У свою чергу, глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що контракт на транзит російського газу по території України діє до кінця 2010 року.

"Є висновок незалежної експертизи про те, що контракт діє до кінця 2010 року", - заявив Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним.

За словами Купріянова, у понеділок Київ "спробував поставити під сумнів цей основний документ, який гарантує надійність наших постачань газу європейським споживачам", бо київський суд ухвалив рішення заборонити "Нафтогазу України" транзит газу за цим контрактом.

Як відомо, Мінпаливенерго України оскаржило законність угод про транзит російського природного газу територією країни до кінця 2010 року в зв'язку з тим, що вони були укладені колишнім заступником голови правління "Нафтогаз України" Ігорем Вороніним, який не мав на це відповідних повноважень з боку Кабінету міністрів України.

Господарський суд Києва своєю ухвалою на забезпечення цього позову вже заборонив "Нафтогазу України" здійснювати в 2009 році транзит російського природного газу територією України за ставкою $1,6 за 1000 куб. м на 100 км, що діяла до 2008 року.

У такій ситуації "Нафтогаз України" заявляє про легітимність договірної бази 2005 року, яка передбачає розрахунок за транзит газом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: