Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі затягають паски, але не жаліються

Понеділок, 5 січня 2009, 21:30

Чехія скоротила споживання природного газу на 9,5% через суперечку між "Газпром" і "Нафтогазом України", повідомив у понеділок представник чеської компанії "Трансгаз".

"Подібне коливання насправді не є основною проблемою для газової сфери", - сказав представник компанії "Трансгаз" Мартін Халупський.

За його словами, Чехія спроможна постачати газ у країну з підземних сховищ, повідомляє "Інтерфакс".

Раніше, у понеділок Халупський заявив, що споживання газу здійснюється в нормальному режимі після зниження споживання газу в неділю на 5%.

В останні дні про зниження постачань природного газу заявили Польща, Румунія, Болгарія, Греція і Хорватія.

Міністр транспорту, енергетики і телекомунікацій Угорщини Шаба Мольнар у понеділок удень заявив, що через російсько-українську суперечку обсяг постачань природного газу в Угорщину через Україну може виявитися на 8 млн кубометрів менше, ніж було заплановано на цей день.

Він додав, що це не викликає серйозних проблем. "Якщо Угорщина недоотримає у понеділок 8 млн кубометрів газу, це не призведе до проблем, оскільки такий обсяг може бути піднятий з підземних газосховищ на території країни", - сказав міністр.

За його словами, Україна поінформувала Угорщину, що в понеділок буде поставлено 30 млн кубометрів замість очікуваних 38 млн. Однак у першу половину дня недопоставок не було зареєстровано.

Між тим, транзит російського газу в напрямку Польщі через територію Білорусії був збільшений на 26 млн кубометрів - до 109,5 млн кубометрів, повідомили агентству "Інтерфакс-Захід" у понеділок у ВАТ "Белтрансгаз".

"За заявкою центрального виробничо-диспетчерського департаменту ВАТ "Газпром" збільшено подачу російського природного газу в напрямку Польщі на 26 млн кубометрів на добу", - сказав представник Белтрансгазу.

"У тому числі, через газопровід Ямал-Європа, який знаходиться у власності Газпрому, подача газу збільшена на 20 млн кубометрів на добу, по системі Белтрансгазу - на 6 млн кубометрів на добу", - додав він.

Таким чином, "зараз у напрямку Польщі добовий транзит російського газу складає 96 млн кубометрів по системі Ямал-Європа і 13,5 млн кубометрів по системі Белтрансгазу", - констатував представник Белтрансгазу.

Як повідомлялося, транзит газу через Білорусію був збільшений 1 січня 2009 року. Газпром не пов'язував збільшення транзиту з припиненням постачань газу для внутрішніх потреб України, що відбулося вранці 1 січня. Транзит газу через Білорусію складає в середньому 50 млрд кубометрів на рік, у тому числі по білоруській ділянці газопроводу Ямал-Європа - 33 млрд кубометрів на рік.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: