Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" не хоче посередників і не бачить бажання України домовлятися

Вівторок, 6 січня 2009, 20:19

"Газпром" як і раніше готовий продовжувати переговори з Україною по гаe – вдень і вночі, але посередників він не потребує.

Про це заявив заступник голови компанії Олександр Медведєв на прес-конференції з міністром економіки Німеччини Міхаелем Глосом, передає "Эхо Москвы".

"Нам не потрібні посередники в комерційних переговорах, але ми б хотіли бачити за столом переговорів раціонально діючу сторону, яка діятиме відповідно до загальноприйнятих правил поведінки на світовому ринку", - заявив він.

При цьому Медведєв зазначив, що навіть у кризовій ситуації Росія не бачить бажання української сторони повернутися за стіл переговорів.

За його словами, факти крадіжки російського газу Україною зафіксовані незалежною міжнародною компанією SGS.

Перший заступник голови правління "Газпрому" сказав, що "минулої ночі сталися події, які не мають прецеденту в історії світового газового ринку: українська сторона в односторонньому порядку перекрила три основні експортні труби для поставок газу в Західну й Центральну Європу".

"У результаті, незалежно від нашого бажання постачати газ європейським споживачам, ми позбавлені фізичної можливості постачати газ у Європу в повному обсязі", - цитує його "Інтерфакс".

За словами Медведєва, "ми повністю використовуємо можливості альтернативних постачань через газопровід "Ямал-Європа" і газ, який у нас є в підземних сховищах": "Але, на жаль, ми сьогодні позбавлені можливості компенсувати вкрадений газ через Україну, оскільки закриті три основних газопроводи. І це викликає головне занепокоєння. Тобто в нас можливості компенсації газу суттєво знижені".

Заступник голови правління "Газпрому" зазначив, що у 2005-2006 році "ми наступного дня після того, як виявили крадіжку газу, почали компенсувати цей газ постачаннями і через Білорусію, і через Україну, паралельно велися переговори щодо пошуку рішення спірних питань".

"Зараз переговори не велися всі ці дні з простої причини, що делегація з України не мала повноважень на ведення переговорів з боку своїх політичних лідерів. Тому ми вважаємо вкрай необхідним знайти якнайшвидше рішення, щоб уникнути технічних наслідків того, що відбувається", - додав він.

Він повідомив, що "поточний рівень поставок, принаймні на час дві години тому, у 4 рази був меншим за нормальні поставки". "На жаль, українська сторона погрожувала скоротити постачання і далі", - сказав Медведєв, уточнивши, що Україна погрожує перекрити газопровід через Берегове, а вже перекритий газопровід через Орлівку.

"Тому шлях виходу з цієї ситуації тільки один: мають бути підписані відсутні домовленості з поставок газу, і Україна повинна виконувати свої обов'язки як транзитна країна", - додав Медведєв.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: