Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко кличе Медведєва до конструктиву і пропонує створити комісію

Середа, 7 січня 2009, 21:17

Президент Віктор Ющенко пропонує президенту Росії Дмитру Медведєву створити комісію із залученням представників російської і української сторін, а також третьої сторони - європейських споживачів для аналізу причини, які викликали кризову ситуацію у газовій сфері.

Про це Ющенко сказав своєму російському колезі у телефонній розмові у середу, повідомляє прес-служба президента України.

Ця комісія, на думку Ющенка, має виробити рекомендації щодо негайного повернення до нормального режиму роботи.

Президент також звернув увагу на те, що 30 грудня були проведені всі розрахунки за газ, спожитий у 2008 році, і тому зобов'язання України по розрахунках за спожитий газ у 2008 році є повністю виконаними.

Ющенко закликав російську сторону повернутися до конструктивного переговорного процесу та підтвердив готовність української сторони вести відкриті та прозорі переговори за участю представників Європейського Союзу.

Він наголосив, що позиція української влади полягає у тому, що базою для переговорів мають стати домовленості, досягнуті президентами обох держав 12 лютого 2008 року, і взаємні зобов'язання, зафіксовані в Меморандумі між урядом Росії і Кабінетом Міністрів України про співпрацю в газовій сфері від 2 жовтня 2008 р., яким визначено принципи та порядок розрахунків між двома державами у газовій сфері.

Ющенко також закликав російську сторону негайно поновити поставки російського газу для європейських споживачів і запевнив, що Україна готова зробити все необхідне для забезпечення транзиту газу у наданих російською стороною обсягах.

"Такими пропозиціями Україна підтверджує свою добру волю щодо забезпечення транзиту навіть до досягнення домовленостей з російською стороною щодо поставок газу", - сказано у повідомленні.

Ющенко наголосив на тому, що з 1 січня 2009 року Україна споживає виключно газ власного видобутку та газ, що перебуває в українських сховищах і повністю оплачений НАК "Нафтогаз України".

При цьому, за його словами, був використаний український газ із підземних сховищ.

Як відомо, за даними прес-служби Кремля, Медведєв у своїй розмові з Ющенком вимагав від української сторони оплатити борг за нібито вкрадений газ і заявив, що ціна на газ для України у 2009 році має бути європейською, "без будь-яких знижок і пільг".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: