Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заступник Медведька: Для зміни влади зараз достатньо звернутись до суду

Понеділок, 2 лютого 2009, 12:58

Заступник генерального прокурор Ренат Кузьмін вніс у Вищу раду юстиції (ВРЮ) подання про звільнення з адміністративних посад 350 суддів із близько 1000 незаконно призначених Радою суддів України.

"Це все керівники. Щойно їх буде звільнено з посади судді, вони автоматично перестануть бути головами чи заступниками голів судів", - сказав він в інтерв'ю газет "Сегодня".

За словами Кузьміна, "їх слід звільнити за те, що, будучи легітимно призначеними суддями (призначені чи президентом, чи парламентом), вони згодом свідомо порушили Конституцію і закон, а також присягу судді, прийнявши посади голів і заступників голови судів за рішенням Ради суддів – по суті, громадської організації, у якої немає законних прав на такі призначення".

"Це моє подання вже у ВРЮ, а всім перерахованим там суддям спрямовані листи з пропозиціями дати пояснення зі згаданого приводу", - додав він.

Він нагадав, що колись голів судів призначав президент, "потім відомі усім люди звернулися до Конституційного Суду, і той визнав таку практику неконституційною, тому що в Основному Законі така функція президента не прописана".

"А враховуючи, що в країні немає закону, який регламентує, хто і як призначає голів судів, Верховна Рада 30.05.07 ухвалила: нехай цими призначеннями тимчасово відає Вища рада юстиції, поки не буде ухвалений закон, де вся процедура таких призначень буде чітко виписана відповідно до Конституції. ВРЮ – орган не політизований, там зібрані представники від різних сил", - сказав Кузьмін.

"Але дехто з цим рішенням парламенту не погодився і, зібравшись, Рада суддів 31.05.07 ухвалила рішення, мовляв, відтепер ми самі будемо призначати на посади. І призначають. А відповідного закону досі як не було, так і немає. Я маю намір домагатися звільнення всіх незаконно призначених суддів", - підкреслив він.

Заступника генпрокурора хвилює те, що "схоже, ніхто до кінця не віддає собі звіту у тому, що для зміни влади в країні зараз не потрібно робити революцію чи теракт".

"Достатньо просто звернутися до якого-небудь районного суду з позовом про те, що президента вибрали неправильно, а начальника Генштабу призначили з порушеннями. І зажадати в забезпечення позову заборонити цим людям виконання службових обов'язків. Суд зобов'яже їх це зробити до розгляду справи по суті, а затягувати винесення рішення можна до нескінченності. І все: країна обезголовлена, президент на роботу не ходить, Генштаб паралізований", - сказав він.

"Чому сьогодні судова влада політизована і знаходиться, по суті, в одних руках? Чому народний депутат від певної політсили очолив Верховний Суд країни (мається на увазі Василь Онопенко, представник БЮТ)? [...] І сьогодні він через підконтрольну йому Раду суддів впливає на призначення всіх голів судів і їхніх заступників у країні. Їх призначають простим голосуванням Ради суддів, що є незаконним", - обурився Кузьмін.

Він також зазначив, що суддівська недоторканність – це "нонсенс", якого немає ніде у світі, крім держав переважно пострадянського простору і країн із диктаторським режимом. Він обурився, що в нас "на міністра, образно кажучи, надягти наручники може сільський дільничний, а на суддю з того ж села потрібна згода ВР!".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: