Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС визнав Ющенка головним у кадрових ротаціях силовиків

Понеділок, 2 березня 2009, 14:25

Конституційний Суд визнав конституційним указ президента Віктора Ющенка про затвердження переліку силових відомств, кандидатури керівників яких є обов'язковими для узгодження з президентом до їх призначення.

Таке рішення КС оприлюднив його голова Андрій Стрижак, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

КС встановив, що згідно з Конституцією, Верховна Рада, президент і Кабінет Міністрів мають окремі повноваження у сфері національної безпеки і оборони, але лише президент наділений повноваженнями здійснювати керівництво в цих сферах.

Згідно з рішенням, узгодження з президентом кандидатур на керівні посади в силових відомствах, передбачених указом, не порушує право Кабміну самостійно вирішувати питання про призначення відповідних кандидатур на ці посади.

КС також встановив, що до повноважень президента належить право встановлення термінів, у які у разі необхідності силові відомства повинні надавати йому пропозиції щодо зміни їх структури або чисельності на наступний календарний рік.

Крім того, суд визнав конституційним узгодження з президентом плану та термінів проведення військових навчань і тренувань, крім міжнародних навчань, що також передбачено даним указом.

Зокрема, указ передбачає узгодження з президентом кандидатур на посади першого заступника і заступника міністра оборони, керівника структурного підрозділу Адміністрації Держприкордонслужби, начальника регіонального управління Держприкордонслужби, керівника структурного та територіального підрозділів Служби зовнішньої розвідки і начальника центрального управління Служби безпеки України.

Як відомо, 19 червня 2008 року 49 депутатів направили до КС конституційне подання з проханням перевірити конституційність указу Ющенка, яким було затверджено перелік силових відомств, кандидатури керівників яких є обов'язковими для узгодження з президентом до їх призначення.

У цьому поданні наголошувалося, що президент, видавши цей указ, вийшов за рамки встановлених Конституцією повноважень.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування