Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати почали відбирати у Ющенка СБУ. "Бо завтра прийдуть у Раду"

Четвер, 5 березня 2009, 12:20

Верховна Рада ухвалила у першому читанні зміни до закону про СБУ щодо призначення та звільнення її керівництва.

За відповідне рішення проголосував 231 депутат. При цьому депутати доручили профільному комітету доопрацювати проект закону до другого читання до наступного пленарного тижня.

Змінами до закону про СБУ, зокрема, передбачається, що за відсутності призначеного голови СБУ його обов’язки та реалізація всіх повноважень покладаються на в.о. голови СБУ.

В.о. голови СБУ призначається та звільняється Верховною Радою за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від конституційного складу парламенту.

Крім того, заступники голови СБУ призначаються та звільняються не президентом за поданням голови СБУ, а безпосередньо головою СБУ або в.о. голови СБУ.

Доповідаючи цей законопроект, голова комітету з питань нацбезпеки і оборони Анатолій Гриценко сказав, що це рішення "вступає в конфлікт з Конституцією та законами України, однак реальне життя вже протягом двох років вступає у ще більший конфлікт з Конституцією і законами".

"Служба безпеки виходить з-під контролю парламенту, може вийти з-під контролю глави держави. Президент поводиться, як на мене, не зовсім зрозуміло. Він вносить Наливайченка в кінці 2007 року, але жодним чином не наполягає на його призначенні. Потім він вносить його повторно і знімає без пояснень, зараз – знову вносить без пояснень. Тому треба приймати рішення з точки зору відповідальності", - сказав він.

У свою чергу спікер Володимир Литвин заявив, що "провина, за те, що відбувається" у ситуації з СБУ лежить на Верховній Раді.

"Бо коли одній частині вигідно, вона підтримує провокативні дії, коли невигідно – не підтримує. Тому давайте завжди займати принципову позицію і не зводити політичні рахунки. Бо за такого розвитку подій, за нашої розконсолідованості, завтра прийдуть сюди, у Верховну Раду", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: