Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У БЮТ чекають, що Ющенко піде до суду за "не-помсту"

Середа, 1 квітня 2009, 12:22

Член фракції БЮТ Андрій Кожем’якін передбачає, що президент Віктор Ющенко може звернутися до Конституційного Суду для оскарження постанови Верховної Ради про проведення наступних президентських виборів 25 жовтня цього року.

"Я думаю, що позовів до суду очікує вся Верховна Рада", - сказав він журналістам, нагадавши, що за відповідну постанову проголосував 401 депутат.

При цьому Кожем’якін заперечив, що позитивне голосування БЮТ за дану постанову є "помстою БЮТу президенту".

"Це (рішення) не пов’язано ані з 1 квітня, ані з якимись помстами, просто ми виконуємо свою парламентську місію. Ви знаєте, що є конституційна норма, за якою ми повинні визначити дату проведення виборів. Для того, щоб припинити всі спекуляції навколо дати, ми сьогодні прийняли це рішення", - сказав він.

Кожем’якін нагадав правове обґрунтування для визначення відповідної дати виборів.

Зокрема, за словами бютівця, на момент проведення останніх президентських виборів діяла стара редакція Конституції, за якою вибори проводилися в останню неділю жовтня, наприкінці 5-річної каденції президента.

Кожем’якін нагадав, що зміни до Конституції щодо цього положення набули чинності 1 січня 2006 року, тоді як стара редакція Конституції не має зворотної дії.

Таким чином, за його словами, при проведенні найближчих президентських виборів треба послуговуватися старою редакцією Конституції, оскільки саме вона діяла на момент виборів чинного президента і зміни до основного закону були внесені вже після них.

"У 2004 році вибори відбувалися згідно з Конституцією, яка була прийнята у ’96-му році. А там прописано, що вибори відбуваються в останню неділю жовтня 5-річних повноважень президента. Так, у 2004 році була прийнята нова редакція Конституції, але вона вступила в силу з 1 січня 2006-го (року). І стара редакція не має зворотної дії", - наголосив Кожем’якін.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування