Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не хоче знижувати "бар'єр", але хоче віддати "ключі від Конституції" народу

Середа, 15 квітня 2009, 13:23

Президент Віктор Ющенко не бачить потреби в зниженні виборчого бар'єру, але вважає за необхідне змінити виборчу систему і ввести механізм відкритих списків.

Даючи інтерв'ю газетам "Комерсант" і "Комерсант-Україна", яке опубліковано у середу, на запитання, чи підтримує він зниження виборчого бар'єру в рамках передвиборчої реформи, президент відповів:

"Я б поки не робив змін у даному питанні. Чинний бар'єр враховує інтереси виборця. Інша розмова, що нам потрібно змінювати виборчу систему і вводити механізм відкритих списків. І ось тут Україні потрібно визначитися".

"Якщо ми говоримо про мажоритарну систему, про непартійний принцип виборів, то ми приходимо до президентської республіки. Але, наскільки я розумію, президентська республіка після 2004 року вмерла", - зазначив Ющенко.

"До слова, особисто я глибоко переконаний, що саме президентська республіка є найкращою моделлю для країни, яка знаходиться в перехідному періоді. Але сьогодні ми не зможемо знайти достатню підтримку для повернення до цієї моделі. Тож зараз, як би це ні було гірко, нам потрібно підтримувати пропорційну систему, удосконалити її за допомогою ідеї відкритих списків", - додав президент.

За його словами, "фактично, це буде запозичення деяких елементів мажоритарної системи – на окрузі буде один кандидат від кожної політичної сили".

На запитання, чи є в нього 100%-ва впевненість у тому, що парламент дослухається до його пропозицій і піде на дострокові вибори одночасно з президентськими, Ющенко відповів: "Чесно скажу, ні".

"Я припускаю, що в парламенті можуть перемогти люди зі слабкою позицією. Хоча і Юлія Тимошенко, і Віктор Янукович говорили, що чинна система нездорова, що її потрібно змінювати. Але я розумію, у той момент, коли ми почнемо говорити про деталі механізму відкритих списків, це може серйозно роз'єднати нас", - сказав президент.

За його словами, він розраховує "на підтримку 47 мільйонів українців". "Не вдасться змінити закон про вибори – будемо приймати оновлену Конституцію, де буде введений механізм законодавчої ініціативи з боку громадян. Тоді буде все просто. Зібрали 100 тис. підписів, і закон потрапив у парламент", - пояснив Ющенко.

При цьому він зазначив: "Для мене, як для політика, дуже важливо, щоб у створенні Конституції брала участь Верховна Рада. Хоча б на рівні першого слухання, на рівні 226 голосів. Просто для того, щоб почути думку парламенту. І обов'язково Конституція України має бути ухвалена народом".

"Я наголошую, йдеться не про прийняття в парламенті, а про те, що парламент розгляне її. П'ять політичних сил висловляться з цього питання. Скажуть вони "так" чи "ні" – не так важливо, але вони висловляться. А ухвалення має бути всенародним", - підкреслив Ющенко, зазначивши, що, оскільки йдеться про оновлений варіант Конституції, то, відповідно до тлумачення КС, вона має ухвалюватися на референдумі.

"Після затвердження проекту, який я пропоную, ключі від Конституції раз і назавжди залишаться в народу. Будь-які подальші зміни Конституції, будуть вони ініційовані Сенатом, Палатою депутатів чи президентом, не зможуть бути реалізовані доти, доки люди не скажуть "так", - запевнив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування