Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газпром продовжує умовляти Європу одуматися

П'ятниця, 3 квітня 2009, 20:16

Газпром і європейські компанії заявили про намір створити робочу групу для аналізу ситуації з транзитом російського газу по території України в Європу.

Про це йшла мова під час зустрічі глави Газрома Олексія Міллера з керівниками найбільших компаній-покупців російського газу в Європі: главою правління Ruhrgas Бернхардом Ройтерсбергом, главою концерну ENI Паоло Скароні і віце-президентом GDF SUEZ Жаном-Марі Дожі, повідомляє прес-служба Газпрому.

Особлива увага була приділена відносинам Росії й України в газовій сфері і ролі в цьому процесі Європейського Союзу, як основного споживача російського газу, який йде транзитом через Україну.

Міллер назвав "політичною помилкою" підписання в Брюсселі декларації ЄС-Україна по модернізації газотранспортної системи України і зазначив, що "реалізувати її без участі постачальника газу буде неможливо".

"Цей документ лише підлив олії у вогонь недавнього газового конфлікту, який нам вдалося загасити. Декларація не відповідає не тільки духу співробітництва, у рамках січневих домовленостей по газу між Росією та Україною, але і духу співробітництва в області енергетики між ЄС і Росією", - сказав він.

Європейські партнери висловили своє занепокоєння з приводу безпеки поставок газу в Європу, бажаючи позитивно вирішити ситуацію, що сформувалася з залученням всіх учасників ринку (постачальника, країни-транзитера і споживачів), зазначає прес-служба.

"Сьогодні головна проблема України – оплата поточних поставок російського газу. І ця проблема стане ще гостріше в майбутній період накачки газу в ПГС України. У цьому зв'язку найбільш актуальною задачею є пошук прийнятних джерел фінансування для оплати Україною газу, який вона споживає", – заявив Міллер.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування