Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПАРЄ боїться, що Україна загрузне в Конституціях

Вівторок, 7 квітня 2009, 20:56

Велика кількість законопроектів про внесення змін до Конституції України може затягти процес реформування Основного закону країни.

Про це заявила член моніторингового комітету ПАРЄ, доповідач по Україні Рената Вольвенд, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За її словами, у ході дводенного візиту в Україну члени моніторингового комітету провели різні зустрічі, у тому числі президентом Віктором Ющенко, спікером Володимиром Литвином, а також представниками громадськості.

"Оскільки існують і інші варіанти (крім запропонованого президентом проекту змін до Конституції), то я маю підстави побоюватися, що процес конституційної реформи може затягтися на довше, ніж того хотіли би політики і громадянське суспільство", - сказала Вольвенд.

Разом з тим, вона повідомила, що під час зустрічі з Ющенко одержала його варіант Конституції. При цьому вона зазначила, що не встигла ознайомитися з текстом запропонованого закону, однак чула вже багато відгуків про нього.

При цьому член моніторингового комітету нагадала, що Венеціанська комісія рекомендувала Україні провести конституційну реформу шляхом прийняття змін до діючої Конституції, а не прийняття нового Основного закону.

"Ми вважаємо, що майбутні вибори повинні ґрунтуватися на принципах багаторівневих виборчих округів, відкритих списків, а також більш відкритого виборчого процесу", - пояснила вона.

За словами Вольвенд, маж бути значно детальніша інформація про джерела фінансування політичних партій і суб'єктів виборчого процесу.

Крім того, у Раді Європи хотіли би бачити не тільки нове виборче законодавство в Україні, але й окремий закон про фінансування політичних партій.

Також Вольвенд підкреслила, що в ході зустрічей обговорювалося і питання про проведення судової реформи в Україні. За її словами, є цілий ряд законопроектів, що стосується реформування судової гілки влади, зокрема, необхідно вирішити питання діяльності Генпрокуратури, а також процедури призначення суддів.

"Хоча можна сказати, що ці питання частково урегульовані в Конституції, необхідно зазначити, що вони мають потребують більш детального регулювання", - сказала Вольвенд, додавши, що сподівається, що українські законодавці почнуть більш активно працювати над відповідними законопроектами.

Відповідаючи на питання про готовність України до проведення президентських виборів, Вольвенд підкреслила, що проведення виборів в призначений день, буде залежати від бажання і готовності президента.

"Він має погодитися на ці вибори", - зазначила Вольвенд.

При цьому член моніторингового комітету висловила жаль, що до цього часу не буде готове відповідне виборче законодавство.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування