Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Влада Молдови звинуватила Румунію в спробі державного заколоту

Середа, 8 квітня 2009, 12:22

Президент Молдови Володимир Воронін заявив, що Румунія замішана у всіх подіях, які відбуваються в країні.

Про це Воронін заявив у середу на зустрічі в Будівлі уряду з представниками громадянського суспільства.

"У всіх процесах, що відбуваються в нас, замішана Румунія. Терпіння теж має межі". Нам відомі автори цих подій, частина з них утекла", - заявив він.

Він назвав події вівторка в Кишиневі, коли протести опозиції переросли в масові безпорядки, спробою державного перевороту.

"Коли прапор Румунії був піднятий над робочою резиденцією президента, стали ясні антидержавні погляди опозиції. Ясно, що вчора було розпочато спробу державного заколоту", - заявив Воронін.

Він повідомив про введення візового режиму з Румунією і про те, що посол Румунії в Молдові оголошений персоною нон грата.

"Ми прийняли рішення ввести візовий режим з Румунією. Крім того, посол Румунії в Молдавії оголошена персона нон грата", - заявив він.

Воронін також заявив, що влада Молдови може застосувати силу у випадку повторення в Кишиневі подій вівторка, і додав, що попередив опозиційних лідерів про можливі наслідки.

"Я постарався не допустити кров у подібних ситуаціях у 89-му і 91-му роках, коли був міністром внутрішніх справ. Але вчора я був на межі, коли треба було приймати подібне рішення", - сказав він.

"Далі можуть бути прийняті відповідні заходи, якщо таке повториться. У влади є всі підстави прийняти їх відповідно до закону", - сказав Воронін.

"Учора я зустрівся з лідерами опозиції і попередив їх, що замість парламенту вони можуть потрапити в іншу установу, якщо повторяться безпорядки. Треба програвати гідно", - додав він.

Він також підкреслив, що спонсори безпорядків у Кишиневі залишили територію Молдавії.

"Органами правопорядку затримані 118 організаторів безпрядків у Кишиневі, найбагатші спонсори цих подій уже виїхали з країни", - сказав він.

У свою чергу Міністерство закордонних справ Росії заявило, що безпорядки в Молдавії стали результатом прорумунського плану по порушенню суверенітету країни, повідомляє прес-служба міністерства.

"Судячи з гасел, які проголошували на площах, румунських прапорів у руках улаштовувачів бешкетувань, їх мета полягає в тому, щоб опорочити досягнення останніх років у зміцненні суверенітету Молдови, можливо, якимсь чином і вплинути на результати виборів", - говориться в повідомленні.

У МЗС Росії сподіваються, що гору візьме розсудливість, громадський, конституційний порядок буде в найближчі дні відновлений, а вибір громадян Молдавії підтверджений усіма політично відповідальними силами", - говориться в заяві.

Акції протесту молдавської опозиції проти підсумків парламентських виборів вилилися у вівторок у масові вуличні безладдя в Кишиневі. Учасники безпорядків розгромили будівлі парламенту й адміністрації президента

Новости Молдовы,

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування