Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не дасть Тимошенко командувати

Четвер, 14 травня 2009, 17:36

Президент Віктор Ющенко не допустить порушення конституційного порядку функціонування системи держуправління .

Про це заявив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

Він нагадав, що указом президента України зупинено дію неконституційних положень регламенту Кабінету Міністрів, які передбачають право прем'єр-міністра та уряду надавати доручення (без прийняття постанови або розпорядження) органам виконавчої влади та суб'єктами господарювання.

За словами Шлапака, згідно із Конституцією усі без винятку органи державної влади та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами.

"Конституція та Закон "Про Кабінет Міністрів України" не передбачають права уряду видавати інші акти чи документи (доручення), що мають обов'язковий характер для органів виконавчої влади та суб'єктів господарювання", - зауважив Олександр Шлапак.

"Уряд, як колегіальний орган, за Законом зобов'язаний приймати рішення нормативного характеру лише у формі постанов, а з організаційно-розпорядчих та інших поточних питань у формі розпоряджень", - зауважив він.

"Щодо прем'єр-міністра, то він, у свою чергу, за Конституцією здійснює керівництво роботою уряду та спрямовує його діяльність, що обмежується виключно організаційними повноваженнями: ведення засідання КМУ, формування проекту порядку денного засідання, підписання актів Кабінету Міністрів тощо. При цьому, прем'єр нарівні з усіма іншими членами Кабінету Міністрів у цьому колегіальному органі має лише 1 голос", - акцентував Шлапак.

"Наголошую, що чинне законодавство не дозволяє керівнику уряду самостійно та без колегіального розгляду на засіданні Кабінету Міністрів приймати будь-які обов'язкові до виконання акти чи документи (доручення)", - підкреслив він.

Таким чином, констатував Шлапак, усі доручення уряду, які не оформлені у формі постанов або розпоряджень, а також доручення прем'єр-міністра не мають будь-якої юридичної сили та не підлягають застосуванню органами державної влади та суб'єктами господарювання.

Це стосуються всіх без виключення доручень, у т.ч. тих, що підписані Прем'єр-міністром протягом 2008-2009 рр., які:

забороняють підписувати документи, брати участь у нарадах і консультаціях, підписувати договори, вносити до них зміни, надавати інформацію;

зобов'язують надати дозвіл на проведення закупівель у одного учасника або видати ліцензію;

затверджують директиви, зокрема щодо підписання угод з іноземними суб'єктами господарювання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування