Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна вийшла з політики сусідства з ЄС - і піднялась на новий рівень

П'ятниця, 19 червня 2009, 13:34

Після підписання нового практичного інструменту з Європейським Союзом - порядку денного асоціації Україна-ЄС - Україна фактично офіційно вийшла з Європейської політики сусідства.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисєєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Єлисєєв нагадав, що на саміті Україна-ЄС, що пройшов у Парижі 9 вересня 2008 року, було прийнято рішення, що обидві сторони докладуть усі зусилля для підготовки і затвердження нового практичного інструменту, що замінить План дій Україна-ЄС.

"Для нас це (підписання порядку денного асоціації Україна-ЄС) дуже важливо, оскільки цей новий практичний інструмент не тільки замінить План дій Україна-ЄС, але цей крок для нас має і велике політичне значення", - зауважив дипломат.

"Оскільки таким способом ми фактично офіційно вийшли з Європейської політики сусідства, ми фактично припинили будь-які експлуатації навколо так званого сусідського статусу України і шляхом затвердження цього документу - порядку денного асоціації Україна-ЄС - ми вийшли на абсолютно новий рівень співробітництва", - додав він.

"Відтепер ми повинні говорити не про партнерське співробітництво між Україною і ЄС, а про політичну асоціацію й економічну інтеграцію між Україною і ЄС", - пояснив заступник міністра.

Єлисєєв також пояснив, що значення цього політично-практичного документу полягає в тому, що він допоможе Україні якісно підготуватися до виконання угоди про асоціацію.

Заступник міністра підкреслив, що в цьому питанні Україна є піонером і під час підготовки нового інструменту сторонам вдалося врахувати помилки і недоліки, що були в Плані дій Україна-ЄС.

"Насамперед, цей документ двосторонній, він базується на принципах спільної відповідальності, також буде спільна оцінка", - наголосив Єлисєєв.

Він також додав, що всі заходи, відображені в документі, максимально практичні і конкретні. Наприклад, ЄС допомагатиме в підготовці певних законопроектів на шляху інтеграції України в ЄС, допомагати технічно і фінансово в імплементації деяких зобов'язань у сфері екології, транспорту й інших напрямків.

"Плану дій уже немає. У цьому цінність цього документу, що фактично ми закінчили епоху політики сусідства, сусідських відносин і епоху планів дій. І в цьому ми поставили крапку", - підсумував Єлисєєв.

Як відомо, 16 червня на 13-му засіданні Ради з питань співробітництва між Україною і ЄС у Люксембурзі був підписаний документ - порядок денний асоціації Україна-ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування