Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ліві підуть на вибори двома блоками й лідерами?

Середа, 5 серпня 2009, 12:58

Ліві партії на президентських виборах можуть бути представлені двома блоками з кандидатами Петром Симоненком і Наталією Вітренко.

Про це заявило газеті "Комерсант-Україна" джерело, ознайомлене з ходом переговорів зі створення так званого "Лівого блоку".

"Усе йде до того, що на президентських виборах ліві будуть представлені двома блоками – Петра Симоненка висуне в президенти блок у складі КПУ, СПУ і СЛС, а альтернативним кандидатом стане Наталія Вітренко – її підтримають ПСПУ та "Справедливість", - заявило джерело.

У вівторок, 4 серпня, лідер Соцпартії Олександр Мороз і лідер Прогресивної соціалістичної партії Наталя Вітренко на рівні прес-служб обмінялися різкими заявами на адресу одне одного, що показало сумнівність об'єднання всіх "лівих".

Близькі до переговорів представники Компартії на умовах анонімності розповіли, що подібні скандали – результат того, що комуністи на чолі з Симоненком поки змогли домовитися про підтримку своєї кандидатури на посаду президента лише з Соцпартією й "Союзом лівих сил".

Інший співрозмовник газети зазначив, що така ситуація склалася багато в чому завдяки потеплінню у взаєминах Симоненка й Мороза.

"Вони бачаться щотижня. То Мороз приїжджає до нас, то Симоненко їздить до соціалістів", - повідомило джерело в КПУ.

У керівництві СПУ вважають, що, зближаючись із комуністами, Мороз вирішує два додаткові завдання – зберігає свій імідж, який би постраждав від програшу у випадку самостійної участі у виборах, і знімає напругу у відносинах із давнім соратником Валентиною Семенюк-Самсоненко, якій він раніше обіцяв підтримку СПУ на виборах глави держави.

За інформацією газети, про результати переговорів із лідером КПУ Мороз збирається доповісти однопартійцям 12 серпня на засіданні політради партії. Тоді ж він розраховує дістати згоду членів партії на входження СПУ в "Лівий блок".

Між тим, учасники переговорів готують до підписання декларацію "Про єдність дій лівих сил", яка передбачає висування ними єдиного кандидата в президенти і спільну участь у парламентських виборах.

У проекті декларації, розміщеному на сайті Компартії, зазначено, що до підписання цього документа запрошені "Союз лівих сил" (СЛС), Соцпартія, ПСПУ, Соціал-демократична партія України (об'єднана) і партія "Справедливість".

Однак Вітренко вже заявила про готовність підтримати створення "Лівого блоку" тільки за умови, що Морозу "буде відмовлено бути в його складі". У СПУ на це відповіли, що висловлювання Вітренко "може коментувати тільки психотерапевт". А Вітренко у відповідь назвала Мороза "іудою-провокатором", "помаранчевим путчистом" і т.п.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування