Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лист Хрущова до Сталіна може стати доказом проти радянського режиму?

Середа, 5 серпня 2009, 13:40

Розсекречений лист Микити Хрущова до Йосипа Сталіна може стати доказом для судових процесів проти радянського режиму.

Так вважають деякі дослідники, повідомляє "Німецька хвиля".

Греко-католицька церква привітала оприлюднення документів про причетність вищого керівництва комуністичної партії до знищення української уніатської церкви.

Секретар Синоду єпископів УГКЦ, владика Богдан Дзюрах заявив, що лист є важливим документом у справі відновлення історичної правди, бо ще й донині чиняться спроби відбілити сталінський режим, а процес ліквідації уніатської церкви представити як самочинний.

У тому, що документ має історичну цінність, дослідники не сумніваються.

Водночас вони зауважують, що існують десятки схожих документів. Приміром, віднайдено чимало доповідних записок для Хрущова і Сталіна, каже дослідник історії церкви, доктор Юрій Волошин.

"Опубліковано багато документів, згідно з якими радянські органи розробили цілий план з ліквідації церкви", - сказав він.

Інший історик Олег Турій додає, що ці документи можна простежити ще від часів першої окупації Західної України радянським режимом 1939-1941 років.

"А якщо "копнути глибше", то агентурні дані збирала ще царська охорона, а потім їх успішно використала радянська система", - зауважує Турій.

Цей лист разом з рештою документів може бути доброю доказовою базою у судових процесах над режимом, але нині церква радше надає пріоритет формуванню морального осуду серед громадськості, додав дослідник.

Хоча він не виключив, що спеціальна юридична комісія при церкві вже опрацьовує ці документи.

Як відомо, минулого тижня австрійська католицька інформагенція "Kathpress" заявила про наявність доказів причетності керівництва СРСР до знищення української греко-католицької церкви. Йшлося про лист Хрущова до Сталіна, в якому тодішній керівник компартії УРСР звітував про виконану в цьому напрямку роботу.

Агенція також наводила текст цього листа.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування