Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лавринович розповів, від кого рятує новий закон про вибори

П'ятниця, 11 вересня 2009, 12:55

Новий закон про вибори президента створить нові можливості для протидії спробам зірвати вибори чи вплинути на їхній результат.

У цьому запевнив перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Лавринович в ефірі Радіо "Свобода".

"З’явилися (з ухваленням закону) зміни, які тепер створять нові можливості для протидії тим бажаючим, хто хотів зірвати вибори України або хотів вплинути на волевиявлення громадян, або змінити це волевиявлення", - сказав він.

При цьому, за словами Лавриновича, те, що під законом немає підпису президента – він підписаний головою Верховної Ради після повторного ухвалення парламентом із подоланням вето глави держави – "жодним чином не впливає на виборчий процес".

Коментуючи підвищення заставної суми для кандидатів у президенти до 2,5 мільйонів, яке багато хто – зокрема, і в секретаріаті президента – вважає безпідставним і завеликим, Лавринович сказав:

"Потрібно серйозно ставитися до питання обрання президента України і не влаштовувати такі кампанії, в яких беруть участь кілька кандидатів і кілька десятків їхніх асистентів, чия наявність необхідна для того, щоб впливати на перебіг кампанії".

"Я думаю, що немає в Україні жодної людини, яка сумнівалася б в тому, що та особа, яка реально претендує і може бути обрана президентом України, що для неї проблема буде в тому, щоб ті, хто її підтримують, могли внести 2,5 мільйони гривень заставу", - вважає "регіонал".

За словами Лавриновича, витрачають на виборчі кампанії "в сотні разів більше ті кандидати, які реально конкурують, в тому числі, (витрачають) і на своїх асистентів, які беруть участь в цих кампаніях".

Він також вважає, що зменшення терміну опротестування результатів виборів з 5 до 2 днів, передбачене новим законом, не позначиться суттєво на виборчому процесі.

"Змінені тільки часові межі. Те, що являється предметом доцільності, а в жодному разі не конституційності. Якщо в чинному 2004 року законі передбачалося 5 днів для прийняття рішення судом відповідно до скарги, яка може до нього надійти, то зараз передбачено 2 дні", - сказав Лавринович.

На його думку, цього часу достатньо для оскарження. "Згадайте той самий 2004 рік, то скільки днів знадобилося суду? 2 дні їм знадобилося для того, щоб в тій складній ситуації проаналізувати всі факти, всі документи і ухвалити рішення", - зазначив Лавринович.

Він також визнав, що на сьогодні бажання мати "єдиний список виборців України в комп’ютерному вигляді", – не реалізоване, однак норми, які передбачають тепер обов’язкове уточнення первинних даних цього реєстру відповідними державними органами, значно зменшують можливості "неякісного списку".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: