Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лідер організації, яка закликала повернути Крим Росії, оголошений у розшук

П'ятниця, 4 вересня 2009, 14:01

Апеляційний суд Криму оголосив у розшук і ухвалив заарештувати одного з лідерів руху "Народний фронт "Севастополь-Крим-Росія" Валерія Под’ячого.

Як повідомила "Інтерфакс-Україна" суддя Марина Кірюхіна, уповноважена для роботи зі ЗМІ, це рішення було ухвалене 2 вересня суддею Анатолієм Трофімцевим у зв'язку з неявкою Под’ячого на судове засідання.

Вона зазначила, що, у випадку явки Под’ячого до суду, рішення про його затримання й арешт може бути скасовано.

За даними російської громади Криму, представники якої постійно були присутні на судових засіданнях, розшук Под’ячого доручено головному управлінню СБУ в Криму.

Як відомо, Апеляційний суд Криму з лютого цього року розглядає кримінальну справу за обвинуваченням двох активістів об'єднання "Народний фронт "Севастополь-Крим-Росія" - Валерія Под’ячого й Семена Клюєва – в зазіханні на територіальну цілісність України – за зверненням Головного управління СБУ в Криму.

Под’ячий і Клюєв обвинувачуються в порушенні ч.2 ст.110 Кримінального кодексу України (зазіхання за попередньою змовою групи осіб на територіальну цілісність країни), що карається обмеженням або позбавленням волі на термін від 3 до 5 років.

Зокрема, активісти об'єднання обвинувачуються в тому, що 21 січня 2008 року організували прес-конференцію, присвячену референдуму 20 січня 1991 року, у ході якого більшість кримчан висловилося за відновлення кримської автономії.

У ході цієї прес-конференції був розповсюджений прес-реліз, у якому, зокрема, містився заклик до Верховної Ради Криму імплементувати результати даного референдуму і скасувати чинну Конституцію Криму від 1998 року, а також проголосити декларацію про право Російської Федерації на Крим.

Крім того, там містився заклик звернутися до місцевих органів влади для того, щоб зняти "окупаційні прапори України" і вивісити державні прапори Росії на кримських установах.

Організація "Севастополь-Крим-Росія" була створена у 2005 році колишніми прихильниками Віктора Януковича – Под’ячим і Святославом Компанійцем, які оголосили своєю метою "возз'єднання Криму й Севастополя з Російською Федерацією правовим шляхом".

Її активісти провели в Криму низку акцій із гаслами осуду включення Криму до складу України у 1954 році, вимогою вивести ВМС України з Севастополя, скасувати українську мову тощо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування