Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Захист для свідків - це добре, але...

Вівторок, 6 жовтня 2009, 19:03

Правоохоронці задоволені рішенням Конституційного Суду про право свідків на допомогу адвоката під час допиту.

Так, зокрема, у Генпрокуратурі підкреслили, що вважають таке рішення позитивним, яке захищає права людини, однак відзначили можливість свідків використати право на адвоката для ухиляння від слідства.

"Можливо, ця процедура буде використовуватися недобросовісним свідком для ухиляння від допомоги слідству", - зазначив співрозмовник.

Разом з тим, у відомстві висловили надію на те, що свідки будуть використовувати право на адвоката виключно з метою захисту своїх прав.

Також у Генпрокуратурі спрогнозували, що це право не буде широко застосовуватися свідками, оскільки ця послуга платна.

У свою чергу радник міністра внутрішніх справ Катерина Левченко, коментуючи рішення КС, підкреслила, що МВС в цілому позитивно сприймає право свідка на адвоката, і буде виконувати це рішення.

Проте радник голови МВС висловила стурбованість відсутністю чітко прописаних функцій і прав адвоката свідка. Це питання, за її словами, вимагає подальшого законодавчого врегулювання.

У Службі безпеки України також з позитивної сторони оцінили таке тлумачення КС норм Основного закону.

"СБУ вітає таке рішення. Воно є підтвердженням демократизації нашого суспільства, спрямованої на захист прав людини", - сказали у відомстві.

Коментуючи рішення КС, адвокат Валентина Теличенко акцентувала увагу на тому, що ця норма існувала й раніше, але через нечіткість трактування на практиці не застосовувалася широко.

Теличенко повідомила, що їй відомі прецеденти, коли органи слідства не заперечували проти того, щоб свідок давав свідчення у присутності свого адвоката.

"Наявність такого рішення Конституційного Суду полегшує використання цього права", - зазначила адвокат.

Вона також не поділяє думку про те, що цим правом свідок може зловживати й ухилятися від слідства.

"Від цього рішення КС зловживання не залежать. Рішення просто полегшить свідку можливість користуватися послугами адвоката", - резюмувала Теличенко

Як відомо, у вівторок КС оприлюднив рішення, згідно з яким будь-який громадянин має право на допомогу адвоката під час допиту або дачі пояснень у якості свідка, а також при спілкуванні з представниками державних органів.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування