Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Жовтень став "рекордним" у порушеннях проти журналістів

П'ятниця, 13 листопада 2009, 13:25

У жовтні в Україні відбулося безпрецедентне за останні кілька років зростання кількості нападів та спроб залякування журналістів.

Про це свідчить моніторинг порушень прав журналістів, який проводить Інститут масової інформації.

Зокрема, 13 жовтня невідомі обстріляли редакцію волинської газети "Віче". Як повідомив її головний редактор, за день до святкування 70-річчя видання, близько 22.30, по вікнах та дверях офісу "Віче" було здійснено 8 пострілів.

За однією з версій, які відпрацьовує міліція, так помстився колишній високопоставлений чиновник органу самоврядування за публікації у нещодавніх числах тижневика. Міліція та СБУ розслідують інцидент. Затриманих і підозрюваних у справі поки немає.

Ще одна стрілянина сталась у Львові. Робочі кабінети журналістів газети "Експрес" 6 жовтня були обстріляні невідомими. Про це газета повідомила на своєму сайті 22 жовтня заявою під назвою "Вони стрiляють. Ми не лякливі".

У ній сказано, що редакція свiдомо певний час не розголошувала подробиць цiєї справи, "щоб дати мiлiцiї можливiсть професiйно виконати свої обов’язки", однак "мiсцева мiлiцiя провалила й цей іспит, вона не здатна захистити громадян, журналiстiв".

А 26 жовтня в Дніпропетровську стріляли в директора телекомпанії Приват ТВ Дніпро ("9 канал") Кирила Данилова. За словами правоохоронців, того дня Данилов вийшов із будівлі телеканалу і сів у машину, за кермом якої був журналіст. Машина від'їхала на 30 метрів, коли з'явився невідомий і впритул розстріляв авто у районі місця пасажира.

За попередніми даними правоохоронців, чоловік зробив постріли зі зброї травматичної дії. У цілому він випустив 4 кулі. Втім, Данилов залишився живим. Ведеться слідство.

У Івано-Франківську невідомі обстріляли будівлю видавництва "Нова зоря", яке видає однойменну газету. По вітражах видавництва було завдано 8 вогнепальних пострілів.

За словами старшого редактора Михайла Захарчика, влітку газета публікувала резонансні матеріали про вбивство націоналіста Максима Чайки в Одесі, також активно висвітлювала візит московського патріарха Кирила до України. На думку керівництва видавництва, саме ці публікації могли спровокувати напад.

А у центрі Києва біля пам’ятника Леніна, в наметовому містечку комуністів напали й жорстоко побили фотокореспондента журналу "Конфлікти і закон" Руслана Любченка.

Представники наметового містечка підійшли до журналіста, який вів фотозйомку, й почали брутально відбирати камеру і бити по голові. Після цього в Любченка вистрілили з газової зброї, а до приїзду правоохоронців на нього наділи наручники. Міліція ж затримала не нападників, а фотокора. У нього забрали техніку і досі не повернули карту пам’яті з фотографіями із місця події.

ІМІ зазначає, що це лише частина злочинів проти журналістів та видань, зафіксованих у жовтні. Однак ці і інші випадки складають "досить невтішну картину" жовтня 2009 року у галузі дотримання свободи слова в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування