Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко рятує бізнес Васадзе?

Вівторок, 3 листопада 2009, 08:21

"Запорізький автомобілебудівний завод", контрольований компанією "Укравто", отримає урядове замовлення на $400 млн.

Ці гроші підуть на виробництво автомобілів для інвалідів на базі однієї з моделей китайської марки Chery, пише "Комерсант-Україна".

Відповідно до постанови Кабміну від 29 жовтня, промисловому об'єднанню "Укрпротез" дозволяється залучити кредит під держгарантії на суму $400 млн в Експортно-імпортного банку Китаю. Ці кошти мають бути спрямовані на закупівлю в ЗАЗ автомобілів для інвалідів.

Передбачається, що обслуговування і погашення кредиту здійснюватиметься за рахунок коштів держбюджету на 2010 і наступні роки.

Відповідно до постанови, ЗАЗ відповідає за виробництво і переустаткування автомобілів китайської Chery Automobile Co.

У компанії "Укравто", почесним президентом якої є член БЮТ Таріел Васадзе, повідомили, що в компаній була попередня домовленість, і сторони очікували підтвердження держгарантій.

"Тепер почнуться детальні переговори щодо вибору конкретної моделі автомобіля Chery і визначення термінів постачань", - повідомили в прес-службі "Укравто".

У "Укравто" вважають, що держава вибрала ефективну стратегію допомоги автопромисловості – держзамовлення на техніку – у важкий для галузі час.

Аналітики вважають, що кредит може допомогти ЗАЗу в переговорах із кредиторами. "Заборгованість ЗАЗу обчислюється сотнями мільйонів доларів. Якщо навіть ці гроші не підуть безпосередньо на погашення, вони безумовно допоможуть у переговорах про реструктуризацію боргу", - каже аналітик Alfa Capital Денис Шаврук.

Водночас, експерти відзначають, що таких масштабних кредитів під держгарантії підприємствам автопромисловості не виділяли ніколи.

Директор Центру політичного й економічного аналізу Олександр Кава вважає: "По-перше, це чудовий передвиборний хід кандидата в президенти Юлії Тимошенко, яка таким чином піклується про незахищені прошарки населення. А по-друге, це підтримка цілком конкретної компанії з конкретним власником в особі члена БЮТ Таріела Васадзе".

А директор Autoconsulting Олег Омельницький зазначає: "Автомобілі для інвалідів в Україні масово випускають тільки на ЗАЗі, й цілком логічно, що кредит буде наданий саме ім. Але інші підприємства галузі потребують підтримки уряду не менше".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування