Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Посол у Росії не радить Москві учити Україну, і навпаки

Субота, 7 листопада 2009, 10:57

Причини протиріч в україно-російських відносинах — у зміні світогляду.

Таку думку в статті для "Дзеркала тижня" висловив посол України в Російській Федерації Костянтин Грищенко.

"Коріння багатьох конфліктів та суперечностей в україно-російських відносинах криється в одному, досі не для всіх очевидному факті: за роки після розпаду СРСР ми, зберігаючи багато спільних інтересів, стали дуже різними і за моделлю суспільного розвитку, і за світоглядом", — зазначив він.

За словами посла, держава для російської політичної еліти і суспільства є важливою надцінністю, яка формує навколо себе систему решти цінностей і пріоритетів. У російській еліті популярна ідея безперервності державотворчого процесу.

"Сьогоднішня російська еліта не тільки не відхрещується від будь-якого етапу минулого своєї країни, — фактично всі вони подаються через позитив", — уточнив посол.

"В Україні історичний процес не сприймається як цілісний. Період перебування українських земель у складі Російської імперії та СРСР переважно розглядається як етап національного історичного розвитку, що мав негативні наслідки", - зауважив він.

За словами дипломата, неспівпадання оцінок призводить до конфліктів і суперечностей між Україною і Росією з приводу інтерпретації сторінок "загальної історії".

Посол також відзначив, що розосереджена між як мінімум п'ятьма великими економічними центрами структура українського господарства краще за конституцію та європейські поради гарантує функціонування плюралістичного парламентаризму в країні.

В той же час, відзначив Грищенко, зосередження левової частки грошових потоків у Москві, масштабність військових, терористичних, геополітичних загроз, тліючий конфлікт на Північному Кавказі, розтягнутість території, наявність великої кількості збиткових регіонів — усе це створює в Росії передумови для концентрації влади, обмеження дискусії, розбудови сильної центральної адміністрації.

"Усвідомлення цих об’єктивних розходжень повинне утримувати і Москву, і Київ від спроб учити одне одного, від намірів нав’язувати сусідові свою модель як єдино правильну", — підсумував посол.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування