Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна готова зайнятися європейською безпекою

Вівторок, 1 грудня 2009, 19:40

Україна готова очолити Організацію з безпеки і співробітництва в Європі у 2013 році.

Про це заявив міністр закордонних справ Петро Порошенко у своєму виступі на 17-му засіданні ради міністрів ОБСЄ, яке відкрилося 1 грудня в Афінах, повідомляє прес-служба МЗС.

"ОБСЄ має залишатися основним майданчиком для діалогу з питань зміцнення європейської безпеки", - сказав він.

"Зазначене засідання відбувається у виключно важливий період для ОБСЄ, коли організація знаходиться у пошуку своєї ролі та місця у зміцненні існуючої архітектури безпеки в Європі", - йдеться у повідомленні.

МЗС нагадало, що цей процес розпочався під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ держав-учасниць ОБСЄ у червні ц.р. на грецькому острові Корфу.

Глава української дипломатії наголосив, що добросовісне виконання всіма державами-учасницями ОБСЄ своїх зобов’язань у військово-політичному, економіко-довкільному та людському вимірах є важливим принципом такого діалогу.

"Його головною метою має стати зміцнення наявних механізмів безпеки, відновлення довіри та підтвердження гарантій безпеки його учасників", - зазначила прес-служба.

Врегулювання конфліктів в Грузії, вирішення придністровського та нагірно-карабаського питань повинні здійснюватися на основі норм та принципів міжнародного права, що стосуються суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів держав, зазначив Порошенко.

Також він виклав бачення Україною питань діяльності ОБСЄ у сферах енергетичної безпеки, захисту прав національних меншин та відновлення довіри між державами-учасницями організації у військовій сфері.

"Зважаючи на провідну роль ОБСЄ у спостереженні за виборами в її державах-учасницях, міністр підтвердив готовність до конструктивної взаємодії з міжнародними спостерігачами ОБСЄ, які здійснюватимуть моніторинг на виборах президента", - йдеться у повідомленні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування