Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Світові експерти обіцяють придумати, як врятувати Калуш

Вівторок, 9 березня 2010, 20:45

Технічна місія ЄС-ООН за два тижні оцінить екологічний стан в місті Калуш Івано-Франківської області.

Про це заявив глава спільної місії експертів ЄС-ООН Рене Нієнхаус під час зустрічі з міністром закордонних справ Петром Порошенком, повідомляє прес-служба МЗС.

"Упродовж двох тижнів місія направить українській стороні звіт за результатами роботи в Івано-Франківській області та запропонує конкретні заходи для подолання надзвичайної екологічної ситуації", - йдеться у повідомленні.

"Зокрема, йдеться про комплексну експертизу об’єктів підвищеної небезпеки, укріплення дамби хвостосховищ, захисту водозаборів, що знаходяться нижче Калуша", – наголосили у МЗС.

Також планується "проведення інструментальних досліджень та аналізу даних щодо деформації земної поверхні й об’єктів, що знаходяться у зоні впливу гірських виробіток".

У свою чергу Порошенко "подякував присутнім фахівцям зі спільної технічної місії ЄС-ООН, представникам іноземних держав та міжнародних організацій за ту увагу, яку міжнародна спільнота надає вирішенню екологічної ситуації в Україні та у Калуші зокрема".

Як відомо, у Калуському районі Івано-Франківської області було порушено екологічну рівновагу в товщі гірських порід Калуш-Голинського родовища калійних солей.

Це спричинило численні провали земної поверхні над площею шахтних полів у Калуші, руйнування будинків і комунікацій, засолення водоносних горизонтів у цьому місті та селах Кропивник і Сівка-Калуська.

У районі відбувається порушення цілісності захоронення близько 50% наявних на території України небезпечних відходів, віднесених до І класу небезпеки, що спричиняє забруднення повітря, ґрунтів і водоносних горизонтів у басейні Лімниці, яка впадає в Дністер.

Згідно з указом, зона надзвичайної екологічної ситуації оголошена в межах територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська на строк 90 днів.

Усього на забезпечення указу президента Верховна Рада виділила 560 млн. 807 тисяч гривень з держбюджету. Близько 345 млн. гривень планується для добровільного відселення людей з території просідання земної поверхні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування