Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма: Рішення по ЧФ – це сміливий крок Януковича

Субота, 24 квітня 2010, 15:06

Екс-президент Леонід Кучма вважає вигідними для України газові домовленості Віктора Януковича в Харкові.

"В економічному плані ці домовленості щодо ціни на газ для України, безсумнівно, вигідні, особливо зараз, коли країна в кризі. Знижка на 100 доларів за 1 тисячу кубометрів - практично на третину - це істотно", - сказав Кучма в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"Тепер ціна на газ для України, дійсно, буде найнижчою серед усіх інших європейських імпортерів, за винятком Білорусі. А це - шанс для підвищення конкурентоспроможності галузей економіки", - додав він.

Говорячи про домовленість продовжити термін базування російського Чорноморського Флоту в Криму, Кучма зазначив:

"Дуже добре, що знайшли розв'язку проблеми ЧФ - це сміливий крок Януковича, як президента".

"Севастополь для Росії - не просто місто, а символ. Пролонгація перебування флоту в Севастополі буде сприяти гармонізації двосторонніх контактів, поверненню відносин з РФ до реального стратегічного партнерства", - сказав він.

Водночас, на думку Кучми, у темі оренди кримських баз "повною мірою повинні панувати" ринкові відносини.

"Україна платить за рахунками за газ, і Росія, у свою чергу, повинна сповна розраховуватися за перебування флоту в Криму", - сказав він.

"Поки рейтинг Януковича досить високий, а опозиція розколота на декілька часто ворогуючих між собою таборів, зайнята з'ясуванням, хто ж все-таки "загальнонаціональний опозиційний лідер", українська влада може і повинна приймати складні рішення - як в економічній, так і в зовнішньополітичній сфері", - додав Кучма.
       
Він також вважає, що досягнуті домовленості вигідні і Росії.

"У першу чергу, це знімає головний біль у зв'язку з можливою передислокацією флоту, створенням для нього нової бази на порожньому місці. Хоча військове значення ЧФ в 2017, а тим більше, у 2042, скоріше, виявиться статусним, ніж реальним", - сказав Кучма.

На репліку про те, що харківські домовленості охрестили "змовою" і "газо-чорноморським бартером", екс-президент відповів:

"Ну, щодо "змови" - це на совісті тих, хто охрестив. А щодо бартеру - щось у цьому є. Переговори починалися як газові, а завершилися відомо як. Подібні торги в народі частенько називають бартером".

"Виходячи з об'єктивних причин, до бартеру вдаються, коли відсутній ціновий еквівалент або курс валют нестійкий і непередбачуваний, і кожна зі сторін по-своєму оцінює для себе ризики. Але з комерційної практики також відомо: до бартеру нерідко вдаються і тоді, коли одна зі сторін намагається для себе чогось виторгувати або обвести партнера. Це теж факт", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування