Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Януковича не вистачить розуму стати Путіним?

П'ятниця, 9 квітня 2010, 14:24

Політологи вважають, що президент Віктор Янукович намагається узурпувати владу, але він не зможе установити в державі керовану демократію.

Про це вони заявили у коментарях сайту "Політична думка", повідомляє УНІАН.

"Фактично Янукович зараз організував собі більші повноваження, ніж мав Кучма. У нього є більшість у Раді, чого не мав Кучма, є свій уряд, є свої підконтрольні губернатори і таке інше. Країна непомітно перейшла від парламентсько-президентської форми правління до президентської", - зазначив Ігор Жданов.

У свою чергу, політолог Вадим Карасьов вважає, що ризиків установлення авторитарного режиму в Україні немає.

"Є вірогідність установлення імітаційної, фасадної демократії путінсько-російського зразка. Але для того, аби така система була, потрібно, аби ця імітаційність була витонченою, аби вона спиралася на цілий комплекс ресурсів, - не лише силовий, адміністративний, а й на інформаційний, медійний, інтелектуальний і головне - спиралася на серйозне економічне, сировинне, фінансове підґрунтя", - сказав експерт.

Водночас він вважає, що у "регіоналів" для побудови такої системи немає "ані грошей, ані розуму, ані розуміння".

"Є лише бажання створити щось на кшталт Донеччини 90-х років, або перенести ідеї ПІСУАРА 2004 р. на 2010 рік. Але оскільки у них бракує фаху, інтелекту і коштів, аби впровадити режим керованої демократії, то їх чекає нова хвиля демократичної революції знизу. Думаю, вони недовго втримаються при владі, оскільки не мають ані ідеї, ані розуму, ані ресурсів", - підкреслив Карасьов.

У свою чергу, політолог Віктор Небоженко вважає, що в Україні є ознаки авторитаризму.

"Зараз є ознаки авторитаризму. Янукович не розуміє, що час не грає на користь України. Якщо Захід визнав Януковича президентом, то це зовсім не означає, що Захід сприйме авторитаризм в Україні. Тоді йому доведеться за все відповісти", - переконаний Небоженко.

За його словами, "основний план донецьких політиків було сформувати "донецьку" виконавчу вертикаль, чи "донецьку" опричнину, яка б регулювала діяльність життя країни від надто тонких культурологічних функцій і завершуючи грубими фінансовими потоками...".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...