Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Людина Ющенка вважає, що росіяни не зрікатимуться своїх труб

Вівторок, 8 червня 2010, 21:40
Прем`єр Росії Володимир Путін навряд чи відмовиться від реалізації проекту будівництва газопроводу "Південний потік".

Про це заявив екс-представник колишнього президента Віктора Ющенка з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

"Цей проект є важливим інструментом російської зовнішньополітичної стратегії й укладається в логіку симетричної відповіді та надії Європи. Український інтерес в цій грі, на жаль, цікавить лише українців", - зазначив він.

Експерт вважає, що Росія доклала дуже багато зусиль і часу для підготовки проекту до реалізації, щоб тепер відмовитися від нього.

"Дуже багато зусиль і час витратили росіяни, щоб тепер відмовлятися від проекту. Сім європейських країн вже надали юридичну підтримку проекту, а Єврокомісія - фактичну, що полягає в мовчанні. На черзі - підтримка Туреччини на взаємовигідних умовах", - наголосив Соколовський.

Він вважає, що позитивний результат просування проекту "Південний потік" забезпечить Росії успіх у двох інших проектах у Туреччині: нафтопровід "Самсун - Джейхан" і ядерно-енергетичний комплекс.

"Обидва також економічно вигідні Анкарі й не створюють проблем в галузі національної безпеки. "Самсун - Джейхан", значною мірою, є альтернативою нафтопроводу "Одеса - Броди" в аверсному варіанті", - сказав експерт.

"У разі його реалізації Росія й надалі домінуватиме на нафтовому ринку України і сусідніх держав. А про Євро-Азійський нафтотранспортний коридор треба буде забути", - підкреслив Соколовський.

"Затвердження російських технологій в турецькій ядерній енергетиці - це і вигідно, і престижно для Москви. Тим паче, що йдеться про країну - члена НАТО", - зазначив він.

Експерт зазначив, що Україна тепер не може протиставити реальних альтернатив згаданим російським геополітичним проектам, оскільки РФ фактично монопольно контролює і газовий, і нафтовий, і ядерно-енергетичний сектори української економіки.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування