Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Силовики пообіцяли перевірити дані про погрози зниклому редактору

Середа, 8 вересня 2010, 09:28

Генпрокуратура та МВС обіцяють перевірити інформацію про погрози та тиск на свідків у справі про зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва.

Про це уповноважені представники правоохоронних органів заявили на засіданні парламентської тимчасової слідчої комісії з розслідування випадків цензури у вівторок, передає Радіо "Свобода".

Також депутати закликали правоохоронців негайно розслідувати факти стеження за журналістами.

Голова комісії, депутат-нашоукраїнець Ірина Геращенко повідомила на засіданні, що в журналістів, особливо регіональних видань, часто виникають проблеми з правоохоронними органами.

"На адресу нашої тимчасової слідчої комісії надійшло 48 звернень від журналістів та журналістських колективів із скаргами на перешкоджання журналістської діяльності або на факти, які можна розцінювати як цензуру. Більшість скарг стосується відносин із силовими структурами", - зазначила вона.

Парламентська комісія закликала правоохоронців та колег-політиків утриматися від некоректних заяв щодо справи зниклого редактора газети "Новий стиль" Климентьєва.

Заступник міністра внутрішніх справ Леонід Зима запевнив, що правоохоронці отримали відповідний інструктаж. "Щоб відносилися більш-менш... не більш-менш, а коректно до всіх і у визначений термін проводили слідчі дії", - сказав він.

Заступник керівника МВС пообіцяв особисто перевірити інформацію, оприлюднену заступником редактора газети "Новий стиль" Петром Матвієнком, про те, що у свідків по справі Климентьєва виникають проблеми з податковою і міліцією.

Зима визнав, що певний час слідство тривало кволо, проте тепер ситуація докорінно змінилася.

Парламентська комісія попросила правоохоронців якомога швидше повернути техніку "Нового стилю", вилучену в перебігу розслідування, щоб газета могла вже найближчим часом поновити свій вихід.

Проте члени комісії від фракції Партії регіонів не підтримали ініціативу голови комісії закликати керівників правоохоронних органів відсторонити на час слідства тих посадовців, про яких готував викривальні матеріали зниклий журналіст.

На їхню думку, це буде втручання у сферу компетенції правоохоронних органів.

Також регіонали не підтримали ідею провести виїзне засідання комісії в Харкові (саме з цього міста надійшло надто багато звернень журналістів про утиски свободи слова).

Депутат-регіонал Вадим Колесниченко заявив, що напередодні місцевих виборів будь-який "виїзд на місця" буде насамперед політичною акцією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування