Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Штатах занепокоєні українськими виборами

Четвер, 4 листопада 2010, 15:49
Середовище, в якому пройшли місцеві вибори в Україні, погіршилося у порівнянні з ситуацією на виборах президента.

Про це йдеться у заяві Національного демократичного інституту (США).

Як зазначається у документі, "занепокоєння НДІ базується на його поточній оцінці виборчого середовища".

Зокрема, інститут посилається на звіти організації "Опора", де міститься інформація про проблеми на законодавчому та політичному рівнях. "Зокрема, втручання з боку державних органів негативно впливають на довіру громадськості до виборчого процесу в Україні", - йдеться у заяві.

"Опора" також зазначила, що порівняно з виборами президента спостерігаються певні покращення стосовно списків виборців", - зазначили у НДІ.

Також в заяві наголошується, що "новий закон про вибори до місцевих органів самоврядування, прийнятий в липні, містив значні вади".

"Зокрема, закон призвів до непропорційного формування виборчих комісій, в яких правляча коаліція отримала значну перевагу в представництві та більшість керівних посад, що породжує сумніви у здатності комісій неупереджено контролювати виборчий процес", - заявили у інституті.

Також, за інформацією організації, "Опора" та інші спостерігачі повідомляли про випадки, коли правоохоронні органи і Служба безпеки чинили тиск на кандидатів і спостерігачів з тим, щоб перші не балотувалися, а другі не проводили спостереження".

"Виборчі комісії чинили перепони або знімали з реєстрації кандидатів чи на сумнівних підставах відмовляли в акредитації громадським спостерігачам, які мали право здійснювати спостереження; виборців залякували або їм пропонували хабар", - йдеться у заяві.

Інститут "наполегливо рекомендує внести зміни до виборчого законодавства, які повинні забезпечити збалансований розподіл місць, в тому числі керівних посад, у комісіях...і встановити часовий термін, який є достатнім для підготовки до виборів посадовцями і спостерігачами".

"Зміни слід застосувати до всього виборчого процесу, який повинен забезпечувати рівну участь і права всіх політичних сил, бути прозорим і націленим на формування суспільної довіри до виборчої системи України", - зазначається у заяві.

Також НДІ вважає, що "всі майбутні вибори повинні проводитись у відповідності до заяв президента, в яких він закликає суворо дотримуватись всіх аспектів виборчого законодавства і демократичних норм".

Як відомо, главою Ради директорів НДІ є колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...