Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правозахисник: "Затримання людей за кольором шкіри - буденна справа міліції"

Середа, 15 грудня 2010, 12:08

Затримання людей за кольором шкіри чи національним походженням в Україні є буденною справою української міліції.

Про це сказав голова правозахисного центру "Поступ" Костянтин Реуцький в інтерв’ю "Deutsche Welle", коментуючи затримання журналіста Мустафи Найема представниками міліцейського спецпідрозділу "Беркут".

За словами правозахисника, правоохоронці не мають спеціальних вказівок "згори" затримувати осіб за расовою ознакою, але неформальна практика в міліції існує.

Реуцький вважає, що відомий журналіст Мустафа Найем, якого представники "Беркуту" змусили показати документи як особу "кавказької національності", а потім затримали, став випадковою жертвою такої практики.

За словами правозахисника, від цієї практики в Україні люди потерпають щоденно, але не можуть про це розказати суспільству.

Він стверджує, що в українській міліції поширений "етнічний профайлінг" – селекція перевірок за етнічною ознакою, і випадок із затриманням Найема – підтвердження цьому.

"Етнічний профайлінг не допустимий з точки зору міжнародної практики захисту прав людини. Не можна затримувати людину тільки тому, що вона виглядає не так, як переважна більшість. Журналіст постраждав від такого етнічного профайлінгу, з яким в Україні треба боротися", - заявив Реуцький.

Водночас, він має скепсис щодо того, що українська влада адекватно відреагує на цей прояв ксенофобії в правоохоронних органах.

За словами правозахисника, громадські організації намагаються навчати українських міліціонерів основним правам людини, однак система дуже "ієрархізована" і прості міліціонери виконують те, що їм наказує начальство.

Як відомо, у понеділок ввечері у Києві правоохоронці затримали журналіста "Української правди", учасника ток-шоу "Шустер Live" та ведучого програми "Чорне і біле" Мустафу Найема. Його затримали після відмови повторно показати посвідчення журналіста.

Перед цим Найема, як описав сам журналіст, змусили вийти з машини і показати документи на підставі того, що він – "особа кавказької національності".

Згодом у міліції заявили, що вимагали у Найема документи у зв’язку з пограбуванням у тому районі, де стався інцидент із журналістом. Також там стверджували, що не відбирали у журналіста телефон.

Найем публічно вимагає звільнити співробітника "Беркута", який його затримав, а також оприлюднити інструкції патрульно-постових служб, за якими вони здійснюють перевірку документів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування