Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі ще сподіваються на неформальні розмови з Януковичем?

Середа, 9 лютого 2011, 08:11

1-2 березня Україну відвідає високий представник Євросоюзу з міжнародних справ і політки безпеки Кетрін Ештон.

"Є домовленість, що візит буде дводенним і відбудеться 1-2 березня", - розповіло газеті "Комерсант-Україна" джерело.

Прес-секретар Ештон - Майя Кочанчич - зазначила: "У нас справді є певні індикативні дати візиту в Україну високого представника ЄС. Але на даний момент вони офіційно не підтверджені, і я не можу їх назвати".

В адміністрації президента України 8 лютого від коментарів утрималися.

Джерела газети підтверджують, що процедура узгодження строків візиту ще не завершена, але "з 95%-ою ймовірністю візит відбудеться в перший тиждень березня".

Графік перебування Ештон у Києві буде формуватися після остаточного затвердження дат візиту, запевнили в її прес-службі.

Однак уже зараз відомо, що, крім переговорів із представниками влади, європейський дипломат проведе зустріч із лідером партії "Батьківщина" Юлією Тимошенко й, можливо, іншими опозиційними силами.

"У Євросоюзі росте стурбованість щодо дотримання демократичних стандартів і прав опозиції", - зазначив один із європейських дипломатів.

Однак імовірність того, що під час візиту Ештон зробить різкі публічні заяви щодо внутрішньополітичної ситуації в Україні, невелика - експерти вважають, що в спілкуванні з пресою вона буде дотримуватися обережних дипломатичних формулювань - тих же, що звучали з боку ЄС і раніше.

"Хоча саме цей візит може бути тим поворотним моментом, після якого риторика ЄС зміниться", - вважає Олександр Чалий, який у 2006-2009 роках був заступником глави секретаріату президента і курував зовнішньополітичний напрямок.

За його словами, особливий вплив на позицію ЄС чинитимуть підсумки переговорів про створення зони вільної торгівлі, черговий раунд яких проходить у Києві цього тижня.

А директор Інституту зовнішньої політики Олена Гетьманчук практично повністю виключає жорсткі дії з боку ЄС у найближчі півроку.

"Там хочуть до кінця вичерпати потенціал неформальних розмов із Януковичем", - сказала експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування