Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокати Кучми запідозрили, що слідство дещо приховує від них

Четвер, 7 квітня 2011, 15:36

Адвокати Леоніда Кучми ставлять під сумнів автентичність записів, зроблених Миколою Мельниченком на цифровий диктофон у кабінеті екс-президента Кучми.

Адвокати Михайло Киселевич і Віктор Петруненко припускають, що слідство свідомо припустилося процесуальних порушень, повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на їхній прес-реліз.

Адвокати Кучми зазначають, що в матеріалах, наданих слідством захисту, остання фоноскопічна експертиза "плівок Мельниченка" датується 26 серпнем 2010 року, а експертиза, що датується осінню 2010 року, не надана зовсім.

"Жодні інші надані нам матеріали не дають підстав робити висновок про те, що цифрові записи Мельниченка є автентичними й не зазнавали жодного втручання, а, навпаки, у наданих експертизах експерти заявили, що встановити в категоричній формі, чи піддавалися монтажу або іншим змінам аудіозаписи, експертним шляхом установити неможливо", - зазначають адвокати.

"Відомо, що інші експерти в галузі фоноскопії взагалі вважають принципово неможливим установлення автентичності цифрових записів", - додають вони.

Оскільки перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін в інтерв'ю сказав, що експертиза, проведена восени 2010 року, підтвердила, що голоси на плівках Мельниченка належать Леоніду Кучмі, Юрію Кравченку, Володимиру Литвину й Леоніду Деркачу, то захисники Кучми вважають, що "слідство свідомо приховує" від них матеріали про справу.

"Це чергове процесуальне порушення, яке обмежує можливість захисту й учергове створює враження упередженості слідства", - заявляють Киселевич і Петруненко.

Як відомо, "плівки Мельниченка" визнані речовим доказом у справі за обвинуваченням другого президента України Леоніда Кучми в перевищенні влади й службових повноважень, які призвели згодом до вбивства у 2000 році журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

Кузьмін повідомив, що фоноскопічна експертиза підтвердила відсутність монтажу на "плівках Мельниченка", автентичність їх вважається доведеною й тому плівки були покладені в основу обвинувачення Кучми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування