Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лавров: якщо Україна відкриє кордони для ЄС, Митний союз буде захищатись

Неділя, 5 червня 2011, 13:32

Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що Україні потрібно вирівняти свої митні тарифи до середніх по Світовій організації торгівлі.

В ефірі "Ехо Москви" він зазначив, що Україна знизила свої митні тарифи до 4%, хоча в середньому по СОТ вони складають 10%, "і також буде і в Митному союзі: у Митному союзі в середньому 10% митні тарифи".

"І Україна, яка користується перевагами членства в СОТ, повинна розуміти, що якщо раптом вона відкриває свої кордони для Євросоюзу, то Митний союз, який керується усередненими нормами СОТ, він буде захищатися", - сказав Лавров.

За його словами, "це не загроза, це чиста економіка".

"Я думаю, що навіть в інтересах Україна сказати членам СОТ: "Хлопці, вибачте, я буду виходити на якусь гармонізацію з членами Митного союзу, тому, ось, конкретні тарифи, які ще за Ющенка були, ну, фактично здані без бою, ми їх будемо вирівнювати. Ми їх будемо вирівнювати не те, що під Митний союз 3-х країн, а будемо вирівнювати під середньоСОТівські показники", - вважає глава МЗС РФ.

За словами Лаврова, щодо співпраці України та Митного союзу є два виміри – економічний та геополітичний.

"Перший вимір суто економічний, і тут кожен рахує свої гроші. І якщо хтось говорить, як сказав, скажімо, пан Баррозу, що Україна повинна вибирати між зоною вільної торгівлі та асоціацією з Євросоюзом, з одного боку, і співпрацею з Росією та Митним союзом Росія-Білорусь-Україна з іншого боку, це, я вважаю, теза негідна", - зазначив він.

За його словами, "ніяких протиріч між процесами, що відбуваються на нашому інтеграційному просторі з одного боку, та інтеграційними процесами в Європі немає".

"І, звичайно ж, є на Україні сили, які говорять: "Ось, нам треба вибирати між Росією, Білорусією, Казахстаном, Митним союзом і, в цілому, між східним напрямком зовнішньої політики, з одного боку, і нашим устремлінням у євроатлантичному контексті" . Це, знов-таки, я вважаю, провокаційне протиставлення", - сказав Лавров.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...