Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Головний з боротьби з ВІЛ та СНІДом пішов за власним бажанням

Вівторок, 2 серпня 2011, 11:46

Олександр Федько сам звільнився з посади голови Держслужби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу й інших соціально небезпечних захворювань.

Коментуючи газеті "Комерсант-Україна" відповідний указ президента, він сказав, що ще 7 липня написав заяву на звільнення за власним бажанням.

"Я прийняв таке рішення за сукупністю причин, не пов’язаних із моєю професійною діяльністю. А заяву я написав ще 7 липня", - пояснив Федько.

Він додав, що Держслужбі з ВІЛ/СНІДу вдалося "напрацювати багато корисних документів".

"Ми підготували й подали в Кабмін концепцію програми із боротьби з туберкульозом на найближчі 5 років, працювали на міжнародному рівні, проводили тренінги для лікарів", - зазначив Федько.

При цьому він не зміг уточнити, яка частина ВІЛ-інфікованих в Україні охоплена лікуванням, повідомивши лише, що "у жодній країні цей показник не досягає 100%".

Міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко підтвердив, що Федько самостійно написав заяву про звільнення.

Раніше, 25 липня, була звільнена перший заступник голови Держслужби з ВІЛ/СНІДу Світлана Черенько.

Вона заявила газеті, що написала заяву про звільнення за власним бажанням, "бо не могла більше зносити те беззаконня й неподобство, що діється в Держслужбі".

За її словами, держава приділяє вирішенню цієї проблеми "недостатньо коштів і політичної волі".

Федько був головою Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу й інших соціально небезпечних захворювань із 28 грудня 2010 року.

19 липня цього року представники громадської організації "Всеукраїнська мережа людей, що живуть із ВІЛ" (ЛЖВ) заявили, що цього року Мінздрав не закуповував антиретровірусних препаратів, що призвело до їх гострої недостачі в лікарнях і може спровокувати переривання лікування тисяч ВІЛ-інфікованих.

У Мінздоров’я підтвердили, що антиретровірусні препарати цього року не закуповувалися, а затримку в проведенні тендерів пояснили "пізнім ухваленням держбюджету".

Крім того, 20 липня на Ягодинській митниці затримали вантажівку, яка везла понад 5,5 т упакувань медпрепарату ALUVIA для лікування ВІЛ-інфікованих на суму понад 15,5 млн грн. Вантаж прямував як гуманітарна допомога на замовлення ЛЖВ в Український центр СНІДу, підпорядкований Держслужбі з ВІЛ/СНІДу.

У Держмитниці виявили в деклараціях порушення, за фактом незаконного ввезення препаратів порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 201 КК ("контрабанда").

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування