Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європейська преса: Тимошенко можуть посадити на 10 років

Понеділок, 8 серпня 2011, 08:30

Європейська преса дуже критично відгукується про арешт Юлії Тимошенко.

Більшість видань у своїх коментарях не виключають політичного забарвлення всього процесу над колишнім прем'єром, повідомляє Німецька хвиля.

Так, польська Gazeta Wyborcza у своїй редакційній статті називає звинувачення, висунуте Тимошенко у газовій справі, абсурдним, "адже воно не містить жодного слова про те, що йдучи на поступки росіянам екс-прем’єр мала особистий зиск від угоди, наприклад, отримавши хабара".

"Навпаки, видається, що два з половиною роки тому, коли важкою зимою дійшло до російсько-української газової війни, Тимошенко здобула перемогу. Порозуміння з дуже войовничо налаштованим Володимиром Путіним їй вдалося досягти в тому числі завдяки особистому шарму. На успішний кінець переговорів Тимошенко в Москві чекала позбавлена російського газу Європа. І це, власне, Європа тиснула на Київ, аби він якнайшвидше поклав край конфлікту", - зазначає Gazeta Wyborcza.

Британська Daіly Telegraph у своєму коментарі назвала арешт Тимошенко "несподіваним кроком, який розлютив її прихильників та, вірогідно, приверне міжнародну критику".

"Зірка прозахідної "помаранчевої революції" 2004-го постала перед судом у справі, яка, як вважають чимало західних оглядачів, є політично вмотивованою. Якщо її визнають винною, Тимошенко може сісти за ґрати на 10 років і вибути з президентських виборів 2015-го року", - йдеться у статті.

Впливова німецька Frankfurter Allgemeіne Zeіtung у своїй статті під заголовком "Борець" пише, що Тимошенко була готова до такого розвитку подій.

"Йдеться про процес, у якому генпрокуратура хоче довести її зловживання владою у нетривалому періоді демократії між революцією та реставрацією (старого режиму)", - пише газета.

"Тому, що клан Януковича зараз використовує газові контракти 2009-го проти Тимошенко, є багато пояснень. Перша і офіційна - Тимошенко перевищила службові повноваження під час укладання газових угод, не отримавши згоди Кабміну. Але друга, і може найважливіша, те, що "олігархи" з оточення Януковича зазнали тоді великих збитків", - зазначає видання.

"Тимошенко та Путін виключили посередника "РосУкрЕнерго" з газових схем. А це - джерело фінансування політичних кампаній сьогоднішнього режиму. "Газовий процес", який завершився п’ятничним арештом Тимошенко, як твердить опозиція, є помстою "РосУкрЕнерго". Але від самого початку не варто було очікувати, що справи підуть за іншим сценарієм", - підсумовує Frankfurter Allgemeіne Zeіtung.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:05
Президент Румунії готовий обговорити відправку системи Patriot в Україну
00:32
оновлюєтьсяРосіяни запустили по Україні безпілотники і б’ють "швидкісними цілями"
00:16
Україна пройшла до фіналу "Євробачення"-2024
23:53
відео, доповненоУ Луганську пролунало кілька вибухів та спалахнула нафтобаза
23:38
Новини економіки 7 травня: Кабмін продовжив відстрочку від мобілізації, тариф на електрику може зрости
23:35
ЗМІ: Нейтральні держави Європи попросили НАТО про тіснішу співпрацю через агресію Росії
23:09
фотоВід російських обстрілів на Донеччині загорівся ліс: палало близько 300 гектарів
22:51
відеоЗеленський: Готуємо документи, які точно стануть новинами в найближчі тижні
22:44
В Естонії на 9 травня заборонили пов’язані з агресією РФ публічні зібрання і символіку
22:18
Близько половини із запущених РФ північнокорейських ракет вибухнули в повітрі – Костін
Усі новини...
Реклама: