Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кабмін рятує "Нафтогаз", забороняючи списувати борги облгазам

Вівторок, 1 листопада 2011, 08:51

Уряд пропонує парламенту заборонити арештовувати розподільні рахунки облгазів і списувати з них заборгованість по кредитах, щоб допомогти "Нафтогазу".

Як пише "Комерсант-Україна", 31 жовтня Верховна Рада зареєструвала законопроект "Про внесення зміни до статті 18 закону "Про основи функціонування ринку природного газу", внесений Кабміном.

Документ передбачає заборону на списання кредиторської заборгованості з розподільних рахунків підприємств.

У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що кредитори списували кошти й арештовували їхні рахунки, що сприяло зростанню заборгованості облгазів перед НАК "Нафтогаз України". На 31 жовтня вона досягла 3,4 млрд грн.

"По суті, розподільні рахунки після ухвалення цієї норми стануть недоторканні як для будь-яких кредиторів, так і для податкової інспекції й прокуратури", - каже правознавець Андрій Доманський. 

У прес-службі Міненерго новий законопроект не коментують. Раніше міністерство повідомляло про дефіцит коштів для розрахунків із російським "Газпромом".

Наприкінці жовтня Кабмін двічі збільшував статутний фонд НАК "Нафтогаз України" – спочатку до 45,8 млрд грн, а потім до 49 млрд грн.

"Дефіцит коштів у "Нафтогазу" пов'язаний із несвоєчасними розрахунками за газ із боку облгазів. Власники деяких із них штучно створювали борг перед облгазами з боку сумнівних кредиторів і таким чином частину грошей, призначених для розрахунків за газ, виводили. А НАК у результаті змушена постійно брати нові кредити", - розповіло джерело газети в Міненерго.

В облгазах наявність такої схеми заперечують. "Я взагалі не чув, щоб хтось у такий спосіб затримував платежі. Відомі мені облгази розраховуються вчасно", - сказав голова правління компанії "Вінницягаз" Ігор Марчак.

Заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак стверджує, що серед кредиторів, які отримували гроші з розподільних рахунків, не було великих банків. "Це могли бути якісь постачальники товарів і послуг, але точно не кредитні установи. Усім банкірам чудово відомо, що розподільні рахунки не слід брати в заставу й арештовувати", - зазначив Шлапак. 

Джерело в "Одесагазі" розповіло, що деякі власники розподільних компаній справді були змушені знімати частину коштів із рахунків облгазів через пов'язаних кредиторів у суді, зберігаючи власний прибуток.

"Усі платежі за газ "автоматом" ішли на "Нафтогаз", розподільні компанії отримували свою частину тарифу за залишковим принципом. Того, що вони одержували, не вистачало, щоб покрити собівартість робіт. Тому деякі власники дійсно використовували своїх же кредиторів для одержання коштів", - пояснило джерело в компанії.

Цей співрозмовник уважає, що законопроект може призвести до перерозподілу власності. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування