Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Екс-посол: ЄС може застосувати до Януковича санкції, як до Лукашенка

Субота, 3 березня 2012, 15:32

Якщо Євросоюз застосує до України такі самі політичні та економічні санкції, як до Білорусі, наслідки будуть катастрофічними.

Про це виданню ZN.UA розповів колишній посол України в Білорусі Роман Безсмертний, коментуючи скандал навколо посла Євросоюзу Жозе Мануеля Пінту Тейшейри.

"Закономірно збіглися в часі дві події в Україні та Білорусі. В Україні — виголошені претензії до посла Тейшейри, а в Білорусі — висилка двох дипломатів: посла Польщі Лешека Шерепки та посла ЄС в РБ Майри Мора", — зазначив Безсмертний.

За його словами, перебіг подій останнього тижня у двох країнах зайвий раз підкреслив самобутність народів та схожість владних режимів.

"Поки що Україна не захворіла на бацилу авторитаризму, але перші симптоми того, що на терені Білорусі нині сягнуло апогею, ми вже спостерігаємо", — наголосив екс-посол.

Безсмертний нагадав історію п’ятирічної давності, коли Захід заради звільнення білоруських політв’язнів відкрив Мінську кредитні ресурси на загальну суму майже 5 мільярдів доларів.

"Тоді Захід розпочинав свою real politik, а тепер він від неї відмовився. Як результат, усім послам країн ЄС рекомендовано залишити РБ", — зазначив він.

"Я не виключаю, що так само, як свого часу Лукашенко, знущаючись над політичними в’язнями, виторговував у Заходу допомогу, — президент Янукович задля можливості діалогу із Заходом розпочав переслідування Юлії Тимошенко та Юрія Луценко. Навіщо думати про реформи, коли легше черговий раз пообіцяти розв’язати проблему політв’язнів для Заходу, а українцям — показати картинку: мовляв, зі мною ще спілкуються, отже — визнають", — зауважив екс-посол.

"Необхідно розуміти: механізм стосунків, який Європа відпрацьовувала десятиліттями щодо Лукашенка, може бути миттєво використаний до українського недемократичного режиму. Необхідно усвідомити, що товарооборот Білорусі з ЄС — 5 млрд. доларів, а України — 50 млрд. Наслідки застосування до України аналогічних політичних і економічних санкцій приведуть до катастрофи", — додав Безсмертний.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування