Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кандидатам на виборах доведеться звикнути до публічності

Четвер, 5 липня 2012, 15:04

Посадові особи, що мають намір брати участь у виборах, мають бути готові до меншого ступеню захисту їхнього приватного життя.

Про це йдеться у рекомендаціях Інститут медіа права для ЗМІ по висвітленню виборів та захисту права на приватне життя, текст яких наводить Телекритика.

"Згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини публічним діячам слід очікувати на менший ступінь захисту свого приватного життя", - сказано в преамбулі

"Як зазначив Суд, "надання публічним діячам можливості цензурувати пресу та суспільну дискусію, прикриваючись захистом своїх особистих прав, було б фатальним для свободи вираження поглядів у царині політики", - водночас зазначається в документі.

Під час виборчих кампаній перевага суспільного інтересу виправдовує прискіпливу увагу ЗМІ до такої інформації про  кандидатів:

- незаконні дії чи бездіяльність, зокрема, порушення у сфері належного державного управління, наприклад, корупція, привласнення коштів,
- обман, махінації та будь-які інші порушення під час виборчого процесу;
- професійна некомпетентність або недбалість;
- суперечності між політичними заявами і діяльністю та поведінкою у приватній обстановці.

Стосовно посадових осіб виборчого процесу або інших осіб, причетних до нього, перевага суспільного інтересу виправдовує увагу до такої неналежної поведінки:

- порушення виборчого законодавства;
- упередженість на користь політичних партій або кандидатів, коли це суперечить обов'язку особи зберігати безсторонність (наприклад, члени виборчих комісій, міліція) або професійній етиці (журналісти),
- будь-яка інша поведінка, що може неналежним чином вплинути на результати виборів або перешкодити вільному та добре поінформованому голосуванню.

Журналістам не радять нагадувати про давні випадки неналежної поведінки або про одноразові правопорушення (особливо, якщо воно вчинено у неповнолітньому віці), якщо така інформація не має вирішального значення для оцінки кандидата.

ЗМІ, у яких допускається пряма публікація коментарів аудиторії онлайн, мають перевіряти чи виправдовує переважний суспільний інтерес оприлюднення особистих даних у таких коментарях.

Якщо коментар цю перевірку не пройшов, ЗМІ має якнайшвидше видалити такий контент із загальнодоступного сайту за власною ініціативою або за вимогою особи. При цьому ЗМІ має забезпечити просту і максимально доступну процедуру подання скарги.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування