Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ківалов: висновки Венеціанської комісії не стосуються Тимошенко

Четвер, 14 березня 2013, 21:38

Висновки Венеціанської комісії про розмежування кримінальної та політичної відповідальності не варто прив’язувати до справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя, представник України в Венеціанській комісії Сергій Ківалов 14 березня, коментуючи засідання 94-ї березневої сесії Венеціанської комісії.

"На 94-й березневій сесії Венеціанська комісія, серед інших, розглядала питання і про розмежування політичної та кримінальної відповідальності. Це питання розглядалося в комісії планово, на запит Комітету з юридичних питань і прав людини Парламентської асамблеї Ради Європи", - розповів він.

"Основна мета запиту полягала в отриманні вихідного матеріалу для розробки об'єктивних критеріїв для розмежування випадків, в яких посадові особи, які обираються, повинні нести політичну відповідальність за проступки, в яких такі особи можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності", - сказав політик.

За його словами, розробка критеріїв розмежування політичної та кримінальної відповідальності - це завдання Комітету з юридичних питань та прав людини ПАРЄ і самої асамблеї, а Венеціанська комісія надала лише деякі загальні роздуми на цю тему.

"Хочу особливо наголосити, що це не має прямого відношення до Юлії Тимошенко, як це представила в українських ЗМІ опозиція", - вважає Ківалов.

"У своєму висновку, про який так багато пишуть у пресі, Венеціанська комісія спробувала визначити єдині критерії для розмежування політичної та кримінальної відповідальності для всіх держав-членів Ради Європи", - зауважив він.

За словами депутата, у документі був зроблений порівняльний огляд правил кримінальної відповідальності міністрів у різних країнах Європи, у тому числі й в Україні.

"Крім того, у висновку комісії при розгляді питання про застосування правил про кримінальну відповідальність міністрів наведені приклади залучення міністрів різних держав до відповідальності, а саме, згадується про справи щодо притягнення до відповідальності міністрів Франції, Данії, Ісландії та України", - сказано у заяві.

"Ще раз повторюся, Венеціанська комісія розглядала питання про розмежування політичної та кримінальної відповідальності з точки зору порівняльного конституційного права. І не потрібно надавати політичного забарвлення професійній роботі європейських юристів", - заявив парламентарій.

"Висновок Венеціанської комісії слід сприймати як результат своєрідного дослідження, проведеного професійними юристами з різних країн, а не шукати політичне підґрунтя там, де його немає, і використовувати такий авторитетний орган Ради Європи, як Венеціанська комісія, у своїх інтересах", - резюмував він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:04
Росіяни вдарили КАБами по промисловому об’єкту у Сумах
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
Усі новини...