Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" про Україну: "Или в ЗАГС, или к прокурору"

Вівторок, 4 червня 2013, 11:10

"Газпром" не коментує перспективу звернення до арбітражу у зв'язку з невиплатою Україною 7 млрд доларів за недобір газу в 2012 році.

Про це заявив заступник голови правління "Газпрому", гендиректор "Газпром експорту" Олександр Медведєв, передає "Інтерфакс-Україна".

"За контрактом фіксуються обсяги, недобори. За контрактом ми маємо право компенсувати обсяги недобору. Ми діємо відповідно до контракту", - заявив Медведєв.

Він відмовився відповідати на пряме запитання - чи буде подано позов до суду: "Все вам розкажи".

Медведєв нагадав цитату з фільму "Кавказька полонянка": "Або я веду її в ЗАГС, або вона веде мене до прокурора".

Коментуючи плани України організувати реверсні постачання газу з Європи, він зазначив: "Реверс від реверсу різниться: буває фізичний реверс, буває віртуальний".

У континентальній Європі віртуальний реверс є загальноприйнятою практикою, і "Газпром" є учасником таких угод.

"Віртуальний реверс без участі постачальника неможливо бездоганно здійснювати. Потрібна участь і постачальника, і покупця, і транспортного оператора, власника транспортної системи", - прокоментував Медведєв.

А організацію таких схем без участі постачальника він назвав самодіяльністю, адже "не треба забувати, що ми маємо справу зі складною системою".

"Контракт передбачає певні правила актування газу в певній точці здачі. Не можна в односторонньому порядку говорити, що ми введемо реверс. Це не лише некоректно, а й небезпечно з усіх точок зору. Ми маємо проаналізувати, що це і хто є учасником", - сказав Медведєв.

Відповідаючи на відповідні репліки із залу, він зазначив, що "краще до ЗАГСу, ніж до прокурора".

Як відомо, 27 січня "Газпром" зажадав від НАК "Нафтогаз України" 7 млрд доларів за недобір близько 16 млрд кубометрів газу в 2012 році.

Україна в 2012 році, за оцінками, купила 33 млрд куб. м російського газу. Між тим, згідно з чинним контрактом від 19 січня 2009 року, "Нафтогаз" повинен був купити 52 млрд куб. м газу, мінімальні зобов'язання (take-or-pay) складають 41,6 млрд куб. м.

Контракт 2009 року не влаштовує українську сторону, яка поки безрезультатно добивається перегляду цінових параметрів контракту. У цьому зв'язку український держхолдинг має намір знижувати закупівлі російського енергоресурсу і з листопада почав використання своїх газотранспортних потужностей в реверсному напрямку для закупівель газу в Європі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування