Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Громадськість вважає, що "медійне поле намагаються остаточно зачистити"

Четвер, 6 червня 2013, 10:18

Негативні тенденції щодо свободи вираження поглядів громадянське суспільство пов'язує передусім із наближенням президентських виборів 2015 року.

Про це йдеться в заяві до дня журналіста, яку підписало сорок громадських організацій.

"Виглядає так, що медійне поле намагаються остаточно зачистити," - ідеться в заяві.

Згідно з документом, згортання свободи слова в Україні - проблема системна, яка є наслідком "глибоких процесів деградації політичних та економічних інститутів у державі" та фактично супроводжує розбудову "корумпованої авторитарної системи".

Заява зосереджується на двох нещодавніх прецедентах, які можуть про свідчити про погіршення ситуації.

По-перше, напад на журналістку "5 каналу" Ольгу Сніцарчук та фотографа видання "Коммерсант" Владислава Соделя під час мітингу 18 травня.

По-друге, у відкритому зверненні згадується ситуація довкола телеканалу ТВі, яка "вкотре продемонструвала загрози, які несе невиконання міжнародних зобов’язань України... та відсутність гарантій незалежної діяльності журналістського колективу від втручання власника медіа-ресурсу та вразливість так званої "внутрішньої свободи преси".

Окрім констатації негативних тенденцій, громадські організації пропонують кілька кроків, які, на їх думку, здатні позитивно вплинути на ситуацію.

Зокрема, внесення змін до чинного законодавства для впровадження механізмів забезпечення незалежності редакційної політики від власника медіа-ресурсу.

Крім того підписанти пропонують ухвалити закон про прозору медіавласність, який би відповідав загальновизнаним міжнародним стандартам.

Насамкінець підписанти висловлюють підтримку створенню "справді незаангажованого суспільно-політичного інтернет-каналу" та обіцяють "особистими зусиллями підтримувати проект" і "надалі сприяти впровадженню міжнародних стандартів свободи ЗМІ".

Заява була ініційована правозахисним середовищем. Серед підписантів - не лише медійні, а й найбільші правозахисні організації.

Як відомо, група спортивних молодих людей з Європейської площі, улаштували бійку з націоналістами на вулиці Велика Житомирська в суботу під час мітингів. При цьому міліція не втручалася.

Бійку почали знімати кореспондент  "П'ятого каналу" Ольга Сніцарчук і фотокореспондент "Ъ" Владислав Содель. Це не сподобоалось молодикам, і вони побили журналістів до крові.

У понеділок МВС почало службове розслідування з приводу бездіяльності своїх співробітників під час побиття журналістів 18 травня.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...