Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні казахського банкіра можуть посадити на 12 років

Субота, 3 серпня 2013, 15:47

У МВС підтверджують, що направили до Франції пакет документів на екстрадицію затриманого казахського банкіра Мухтара Аблязова.

Як повідомив ВВС Україна керівник прес-служби столичної міліції Ігор Михалко, у провадженні слідчого управління ГУМВС у місті Києві перебуває кримінальна справа, у матеріалах якої Аблязов обвинувачується у шахрайстві в особливо великих розмірах.

У зв’язку з цим Україна оголосила банкіра у міжнародний розшук.

"Наскільки я знаю, [у розшук] його подавали також Росія і Казахстан", – сказав Михалко, зазначивши, що йому невідомо, чи саме за українським запитом Аблязова арештувала французька поліція. Відповідно, наразі невідомо, до якої саме країни і коли саме може відбутися його екстрадиція.

Якщо Аблязова видадуть Україні, його судитимуть саме тут. Санкція за інкримінованою йому статтею Кримінального кодексу України складає від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Можлива видача Аблязова третій країні може обговорюватися "на рівні генеральних прокуратур" та не входить до компетенції міліції, заявив Михалко.

Аблязову, який постав перед французьким судом, оголосили, що його екстрадиції вимагає Україна. Він заперечує всі обвинувачення на свою адресу і каже, що його усунення бажає президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який бачить у ньому серйозного політичного суперника.

Розгляд питання про його екстрадицію займе як мінімум 40 днів і може затягнутися на багато місяців. На цей час Аблязова можуть помістити до в'язниці, повідомила агентству AFP місцева прокурор Соланж Леграсьє.

У Казахстані банкіра визнали винним у зловживанні службовим становищем, розкраданні бюджетних грошей і нелегальній комерційній діяльності.

Повідомляється, що його арешту добивалася і Росія. Там Аблязова обвинувачують у шахрайстві у великих розмірах, відмиванні грошей, зловживанні службовим становищем та підробці документів.

Франція має чинну угоду про екстрадицію з Україною, однак не має такої з Казахстаном.

Раніше родина Аблязова висловлювала побоювання, що, в разі, якщо банкіра вишлють до України, Київ може передати його Казахстану.

"Наш батько перебуває у смертельній небезпеці. У минулому він був політичним в’язнем у Казахстані, його катували, кілька разів намагалися вбити. Ми побоюємося, що Франція віддасть нашого батька на милість Назарбаєву!" - йдеться у заяві доньки Аблязова Мадіни та сина Мадіяра, розміщеній на його персональному сайті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...