Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Представник Кабміну у Євросуді: "Я пішов за власним бажанням"

Четвер, 5 вересня 2013, 08:29

Колишній урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький пояснює свою відставку особистими причинами.

У коментарі газеті "Комерсант-Україна" він сказав, що це рішення не пов'язане з останніми справами, програними Україною в ЄСПЛ.

"Я пішов за власним бажанням, оскільки хочу повністю залишити державну службу й займатися приватною юридичною практикою", - сказав він.

"Претензії до мене не пред'являлися. Більше того, я певен, що після мого звільнення нічого не зміниться, тому що уповноважений – це всього лише адвокат держави, який не може вирішити системні проблеми усередині України, які є причинами скарг громадян до ЄСПЛ", - заявив Кульчицький.

Схожої думки дотримується і юрист Валентина Теличенко, яка представляла у ЄСПЛ інтереси Юрія Луценка.

На її думку, "нинішньому уряду вдасться знайти адекватну заміну Назару Кульчицькому".

"В Україні розходяться законодавство й практика його застосування, а європейські стандарти стосуються саме практики, тому так багато рішень ЄСПЛ проти України. Це не провина представників Кабміну в ЄСПЛ", - сказала Теличенко виданню.

"Треба змінювати українські реалії, зокрема ментальність співробітників правоохоронних органів і суддів. Треба припинити незаконне відбирання власності – саме таких справ у ЄСПЛ стає все більше. Треба, нарешті, виконувати рішення українських судів і припинити порушення при утриманні громадян під вартою", - заявила вона.

Голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров також переконаний, що новий уповноважений не вплине на кількість справ, прийнятих не на користь України.

"Єдине, що може змінитися, – це те, що новим уповноваженим стане людина, яка буде вперто захищати державу у тих випадках, коли вона відверто не права. Це буде гірше й для заявників, і для іміджу України", - вважає він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування